Електронна услуга – калкулатор за данъка за колите пусна общината в Търговище

Калкулатор за изчисляване размера на дължимия данък за превозните средства пусна на сайта си общината в Търговище, за да улесни гражданите да пресметнат каква сума трябва да внесат в местната хазна след промяната на данъчните ставки.

Новата електронна услуга е безплатна и лесна за ползване, уточняват от администрацията. Калкулаторът е наличен в раздела за е-услуги на сайта на общината.

От там пуснаха и упътване как да се ползва, напомняйки, че формулата, по която се формира данъкът за моторните превозни средства, включва годината на производство, мощността в kW и екологичният стандарт на колата. Тези данни се посочват в падащото меню на калкулатора. Необходимата информация за превозното средство пък е записана в неговия талон. Срещу индекс B е годината на първата регистрация, според която се изчислява и възрастта. Мощността на автомобила в kW е посочена срещу индекс P.2. Срещу индекс V.9 е екологичният стандарт на колата. Ако срещу него липсва информация, собствениците избират от падащото меню „без екологичен стандарт“, разясниха от общината.

Коментари

Задължително поле