Община Шумен събра 84% от налозите

Италианската полиция откри един тон кокаин в контейнер с банани

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

Отпаднаха близо 40 % от кандидатите за матроси

Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

Бъдещето на еврото представи в Стопанска академия инвестиционният банкер Гордан Кер

Двама мъже опитаха да оберат хасковлия, след като го заплашиха с нож

Шампионите от „Санк Петербург“ играят „Лебедово езеро“ два пъти

Изследват кръвната захар на 1147 ученици в Търново по проект на Ротари Клубът тази вечер прави благотворителна акция за реализирането на „Плод за капка кръв”

Обемът на язовир „Асеновец“ спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно

Проверяват бюлетините за съветници от 97 секции в Шумен

Македонско списание представя бургаски автори

Бургас строи нов Център за хора с увреждания

Петкова: Няма да има дефицит на природен газ в България

Електроразпределение Север инвестира 1 милион лева в птицезащитни устройства

Екипи на ЕРП Север монтират птицезащитни устройства по електропровод „Солна мина“ край Провадия.
По електропровод „Новаково“ в района на варненските села Въглен и Яребична са монтирани стотици птицебрани.

Следвайки своята политика за подкрепа опазването на биоразнообразието, всяка година Електроразпределение Север предприема мерки за защита живота на птиците при кацане или гнездене по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. През следващите 3 години дружеството планира да инвестира 1 милион лева в обезопасяване на въздушни електропроводи и опазване популацията на пернатите видове. През този сезон предстои ЕРП Север да постави нови 1250 защитни устройства и 100 платформи преди пролетната миграция на птиците.

Електрическите стълбове и проводници са място, което птиците често използват за почивка по време на прелета. За да запазят живота на пернатите, специализираните екипи монтират по стоманобетонните стълбове предпазни маншони, които не позволяват възникване на късо съединение при допира на крилете с проводниците.

Поставянето на птицебрани е друга надеждна мярка за обезопасяване на електропроводите. Приспособленията пречат на пернатите да кацат по стоманорешетъчните стълбовете и по този начин ги предпазват от попадане под напрежение. Изработени са от изолационен материал и имат сферични накрайници, благодарение на които крайниците на птиците не се нараняват при опит за кацане.

Електрическите стълбове са едно от най-предпочитаните места за гнездене от щъркеловите двойки. Натрупването на сухи клони и други лесно запалими материали създава условия за възникване на пожари и загиване на новоизлюпените птици. За да запази популацията на защитения вид, ЕРП Север монтира платформи, чрез които се повдигат и обезопасяват домовете на щъркеловите семейства.

През последните години Електроразпределение Север монтира над 5 хиляди птицезащитни устройства и 500 платформи за щъркелови гнезда. Близо 400 стълба бяха изолирани и обезопасени. Поради склонността на птиците да изменят прелетния си маршрут, обезопасителните дейности на електроразпределителните дружества са ежегоден процес, който протича през периода преди пролетната и след есенната миграция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.