Елена Йончева: Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

"Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял". Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред БНТ. Тя коментира, че всеки един българин, който е имал досег със здравеопазването, знае какво е състоянието му.

Йончева обясни, че болниците дължат над 600 млн. лв., като над 200 млн. се дължат на чужди застрахователи, в резултат на което, много българи не могат да получат медицински услуги в чужбина.

"Много българи чакат за трансплантации, защото държавата не се е разплатила. Погромът в здравеопазването е огромен", коментира Йончева. Тя припомни, че България е на първо място в Европа по смъртност, на първо място по детска смъртност, на първо място по сърдечно-съдови заболявания и на първо място по предотвратима смъртност.

Йончева поясни,че 2/3 от хората имат ограничен достъп до здравеопазването и това не е констатация на БСП, а на правителството. "Трябва да си отговорим-какво здравеопазване искаме-дали искаме то да е като в Латинска Америка, дали искаме здравеопазване-каквото е в Африка, като това, в страните от Третия свят, или здравеопазване-каквото има в Европа", отбеляза Елена Йончева.

Тя коментира, че около 50% от средствата за здравеопазване се дават от джоба на българина, докато в Европа цифрата е под 20%. "Това означава, че здравеопазването в Европа е споделена отговороност- хората, които имат по- ниски доходи имат достъп до добро здравеопазване, какъвто достъп имат хората с по- високи доходи", коментира Йончева. Тя обясни, че държавата трябва да гарантира правото на всеки един човек на здравеопазване. "Погромът в здравеопазването е повсеместен и няма отговор-защо, при положение, че средстава има", заключи Елена Йончева.

Коментари

Задължително поле