Елена Йончева: Правителството на Борисов не успя да осъществи нито един значим енергиен проект

Днес можехме да открием АЕЦ "Белене", защото през 2019 г. централата трябваше да заработи, ако вече 10 години вредното за България правителство на Борисов не управляваше. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева пред медиите в Плевен, съобщиха от партийния пресцентър.

Тя заяви, че правителството на Бойко Борисов не е успяло да осъществи нито един значим за България енергиен проект.

Йончева припомни, че през тези 10 години са спрени три големи проекта – „Бургас - Александруполис“, „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.

„Затова в момента не само шалтерът на българската енергетика се държи от Анкара, но и кранчето за газта“, категорична бе тя.

„Аферата за апартаментите с водещи политици от ГЕРБ – Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов показва модела на управление и схемата, по която се управлява България“, каза още Елена Йончева. По думите йпроблемът е много по – голям от това, че Цветанов спестява почти 1 млн. лв. от покупката на апартамент.

„Той показва как в България се гласуват лобистки закони. „Златният лобистки закон“, както наричам промените в ЗУТ от 2017 г. дава възможност на „Артекс“ да реализира проекта си за 120 метрова сграда в София, вместо разрешените 24 метра“, коментира още тя.

Народният представител попита може ли КОНПИ да направи обективно разследване, след като нейният председател и ръководство са назначени от ГЕРБ и Цветанов. „Можем ли да се доверим на председателя на тази комисия- Пламен Георгиев, след като той спря разследването по аферата „Ало Ваньо“, попита още Елена Йончева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика