За „Мис България” и българската неугодия

Проф. Огнян Герджиков: „Няма такава държава” намеква отричане на държавността

Затварят пътя към Бургас, изправят ТИР

Борис Бонев за данъка за колите в София: Принципът „замърсителят плаща“ се прилага от почти всички държави в Европа

По случай 5О-ата си годишнина „Главболгарстрой“ отвори представителен офис в Брюксел­­­

Гръцките мобилни оператори увеличават data, цените падат

Премиерът Борисов към студентите: Днес се забавлявайте добре, а от утре учете, за да имате мечтаното бъдеще

Гърция oтпуcкa eднoкрaтнa пoмoщ oт 700 eврo зa бeзрaбoтни и хoрa c ниcки дoхoди, касае и българи

Три пъти над нормата фини прахови частици за последното денонощие Продължават извънредните проверки за нерегламентирано горене на отпадъци

Връчиха наградите „Георги Черняков”

Медведев: Русия не може да спре доставките на газ през Украйна

Защо порно звездите се изповядват най-бързо?

Украйна постигна споразумение с МВФ за заем от около 5,5 милиарда долара

Засилено полицейско присъствие в курортите и по пътищата на студентския празник

Челна катастрофа между кола и автобус край Сливница

Елена Поптодорова: Военна интервенция във Венецуела няма да има

Елена Поптодорова

Ако ме питате дали очаквам да настъпи военен сблъсък във Венецуела – не, няма да има и военна интервенция. Смятам, че няма да има. Чета, зная кой вещае такива прогнози, те са продиктувани от едната, бих я нарекла много крайна гледна точка – това, което Мадуро чрез своите защитници иска да внуши на света. Това заяви дипломатът и политик Елена Поптодорова, бивш посланик на България във Вашингтон, по Канал 3.

„Това няма да се случи според мен, съвсем други условия сме. По-скоро ще се разчита на този международен натиск, който нараства, и на вътрешната неудържимост – Мадуро буквално не може да удържи ситуацията у дома, така че смятам, че ще настъпят вътрешни събития. Да не забравяме и ролята на съседите, на латиноамериканските държави, която е много ярка поне от 2 години насам“, насочи вниманието Елена Поптодорова.

За сравнението с кризата във Венецуела с т. нар. Карибска криза от времето на Студената война, когато заради Куба САЩ и СССР са на ръба на ядрената война, тя изтъкна: „Истината е, че само по спомени на съвременници зная за онзи период от време, може да се съди само по заключенията какво се е случило. Вярно е, че тогава светът е бил на прага на взрив, но също така е вярно, че светът това го е преодолял, тоест двете сили (САЩ и СССР) са го преодолели“, припомни Елена Поптодорова.

За кризата в една от най-богатите на природни богатства – петрол, злато, латиноамериканска страна, Елена Поптодорова върна лентата 20 г. назад, когато предшественикът на Мадуро – Уго Чавес, дойде на власт.
„Беше такъв народен, публичен възторг, защото той обеща (и вярвам, искрено го е правил тогава), една нова държава, една нова Венецуела, една нова икономика върху приходите от петрола, един социализъм едва ли не невиждан засега другаде по света.

Като че ли оттогава започна началото на един необратим срив на държавата, най-напред икономически. С желанието си към такъв невиждан социализъм, най-напред с национализацията, със стремеж към социални придобивки, които не могат да издържат икономически, за борба с корупцията.

И каква стана тази борба с корупцията? Оказа се, че неговата дъщеря се оказа с една много-много добра банкова сметка от това, което четох последно – 4 милиарда долара за една хубава млада дама“, припомни тя информации, публикувани в американски издания от Маями, за богатството на Мария Габриела, голямата дъщеря на починалия Уго Чавес.

Според Елена Поптодорова САЩ логично има своите интереси в района – „да твърдим, че няма интереси, би било неграмотност.“ „Със сигурност това е усещане за свой регион, но нима други държави нямат същото усещане? Вероятно така става с големите държави, и аз бих искала България да гледа на държавите около себе си, на една-две особено, като на заден двор, но това не е по силите ни“, каза дипломатът.

За българската позиция и разнобоя между президента и правителството, дипломатът каза: „Казвам си, че никога нямаше да разговаряме по този въпрос, ако не се бе получил поредния сблъсък между двете институции. Иначе щеше да се вземе едно експертно решение, както се прави в много други случаи, щеше да се изрази позиция „там където трябва“.

По думите й въпросът за позицията на Румен Радев „трябва да бъде отправен най-напред към президента, който формулира позицията, и удивителното е, че той побърза да го направи публично, знаейки, че на следващия ден има съвет по сигурността. Значи имало е категорично желание да се открои, да бъде самостоятелен в позиция, която всъщност касае цялата държава, и непременно да бъде алтернативен, и тук използвам евфемизъм“, каза Елена Поптодорова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Туй не 6еше ли крадлата, евроатлантичка с паси от еврейския комитет? Вероятно заради ценностите и на крадла е станала посланичка в щатите…

  1. крадлата е, крадлата е , крадлата е!!!

   1. Поздрлавявам Хубавото Ленче с една популярна песен на „Джипси Кинкс“ – „ДЖОБИ-ДЖОБА!“

   2. Поздравявам Хубавото Ленче с една популярна песен на „Джипси Кинкс“ – „ДЖОБИ-ДЖОБА!“

 2. Нещо за крадене по летищата няма ли , някое парфюмче нещо , евроатлантизма задължава да се краде откъдето може .
  Чиф*ута Паси няма ли и той да помага , нещастният евро чиф*ут !
  На каква доказана измет се дава думата , и на пед*али русофоби , срам за България , пълни евроид*иоти !

 3. Да коментираш такъв сложен въпрос като състоянието във Венецуела и при това да го направиш обективно, това е изключително трудно. А за човек, живял с години в САЩ и слугувал на доста режими е направо невъзможно. Тя няма как да не заеме вътрешно в себе си позицията на агресора, въпреки желанието си да изглежда обективна. Затова ще говори с позицията на САЩ. Големия Кеворк Кеворкян би написал, че използва клозетни графити в дискусия за възникването на Вселената. Затова АЗ НЕ Й ВЯРВАМ ! Говоря за себе си. Всеки има право на свое мнение.

 4. „…Ако ме питате…“ – Значи никой не я пита!!! Тогава защочетем отговорът на доказан престъпник, на въпрос който никой не му е задал???

 5. „…Ако ме питате…“ – Значи никой не я пита!!! Тогава защо четем отговорът на доказан престъпник, на въпрос който никой не му е задал???

 6. Крадливото Ленче се появи,
  И ТРУД – ов обраэ иэпорти…!!!
  Едно е да си клептоман,
  Друго е дегустатор приэнан
  УРААА…!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.