Елена Поптодорова: Тръмп ще поиска от Путин извеждането на Иран от Сирия

НАТО не се разпада и няма изглед това да се случи. Това заяви Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, дипломат и политик, по БНТ. По думите й, след скандалите от срещата на върха на Алианса в Брюксел, организацията по-скоро е мобилизирана, със стегнати редици.

"Това е оздравителен процес, той не е приключил. Беше един дълъг процес на осъзнаване, че живеем в една нова фаза. Така че сега НАТО се връща към това да бъде отбранителен съюз, отбранителна организация", обясни Елена Поптодорова.

Тръмп си написа сценария за представлението, той сам си го организира и накрая сам си го реши. Сега имаме едно много по-различно поведение в новата декларация, вече се говори за хибридна война, има много конкретика, добави дипломатът.

Според Поптодорова, това, което Тръмп ще поиска от Путин по време на предстоящата им среща, е някаква намеса в изваждането на Иран от Сирия. "Той би искал да бъде верен на своето обещание за изтегляне на американските войски от Сирия и това не може да стане без изтеглянето на Иран", обясни тя.

"Едно е ясно - сигурността струва пари. В един идеален свят, НАТО не би съществувало, но ние не живеем в такъв и трябва да разсъждаваме рационално", каза в обобщение Елена Поптодорова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България