Елена Тонева: Разликата в заплащането на сестрите достига 1000 лв.

Снимка: Архив

Продължаваме с ефективни протести. Това заяви медицинската сестра Елена Тонева по БНР.

„Надяваме се страхът да не е набрал голяма сила, защото през всички тези месеци, успоредно с „анализите“ на министерството, започна натиск върху колегите, че няма да работят, че ще бъдат уволнени. Всички колеги трябва да разберат, че ако всички излезем пред болниците, много бързо нещата ще се променят“, апелира тя.

„Протестираме от февруари. В един момент премиерът Борисов каза, че ще ни даде щедро едни 50 млн. Реално колегите не ги усетиха – по болниците се пуснаха по 20, по 50 лв. на колегите, като бяха заплашвани, че ако им се увеличи основната заплата, няма да получават допълнително материално стимулиране, т.нар. клинични пътеки. Реално от тези пари нищо не се видя“, каза Тонева.

Здравеопазването ни е с търговски статут, припомни тя и добави, че е възможно отпуснатите пари да са отишли за заплащане на ток и други консумативи. "Тези пари за заплати при сестрите не отидоха", категорична е тя.

Тонева посочи разликата в заплащането на сестрите в страната: „Разликата е в рамките от 500 до 1000 лв. В провинцията заплатите са цинично ниски, те са на ниво минимална работна заплата“.

Коментари

Задължително поле