Еленко Божков: Обявихме търг за трите месеца, за които не ни достигат количества газ

Обявихме търг за трите месеца, за които не ни достигат количества газ. Това каза за Нова телевизия служебният зам.-министър на енергетиката и представител на кризисния щаб Еленко Божков. Той заяви, че една от целите на търга е хипотетично заместване на количествата от 7-те танкера.

По думите на Божков доставките за България до месец септември тази година са уредени, но под въпрос са следващите три месеца.

„Има един дефицит - 1/3 не ни достига от това, което ни трябва – и със седемте танкера, и с азерския газ. Трябва да намерим за тези три месеца допълнителни количества и затова се обявява този търг”, каза още заместник-министъра на енергетиката.

Две министерства започват работа по създаването на оздравителен план за „Булгаргаз”. Целта е дружеството да има възможност да плаща необходимите количества природен газ.  Заради газовата криза в страната, служебното правителство обяви, че още през следващата седмица ще бъде обявен търг за краткосрочни доставки на втечнен газ. България разполага със запаси от синьо гориво до края на месец септември.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика