„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО) За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследванията за грип и вирусни заболявания на починалата във Враца ученичка са отрицателни

Оставаме без ток след 5 години

Елен Герджиков: „Искаме ли европейска визия за центъра на София?”

На среща с членове на ГЕРБ в Столичния район „Средец” Елен Герджиков – председател на Столичния общински съвет, подробно обясни причините за недоволството на живеещите в центъра на София, чието ежедневие е затруднено от ремонтите. Той отговори на множество въпроси и даде конкретни обещания. В резюме неговите разяснения акцентират на следното:

Срокът за ремонта по ул. „Алабин”, пл. „Славейков” и ул. „Граф Игнатиев” е 300 дни. Той започна през юли и би трябвало да завърши в края на март. Но Столична община и изпълнителят на проекта правят всичко възможно до Коледа дейностите да приключат в основни линии. Упражнява се непрекъснат контрол. Работи се с максимална скорост, като се съобразяват и нововъзникнали проблемни ситуации с инфраструктурата (водопровод, канализация и топлофикация). Вероятно не всички гръмогласни критици на обновяването на центъра знаят, че подземните комуникации датират отпреди 100 години. Извършена е цялостната им подмяна, като са направени допълнителни връзки, които не са били предвидени в проекта. Фирмата-изпълнител е една от най-сериозните, тя е реализирала стотици проекти в цялата страна.

Пускането на трамвая по ул. „Граф Игнатиев” предстои съвсем скоро, защото това е една много важна комуникационна връзка. Безспорно бизнесът и гражданите търпят неудобства и загуби. Общината по закон няма как да компенсира с парични обезщетения собствениците на магазини. Но в момента се обсъжда след ремонта на ключови отсечки да бъдат поставени информационни табла (подобно на светещите колони в МОЛ-овете), които ще показват кои магазини се намират в близост. Това ще е една безплатна реклама за бизнеса и улеснение за гражданите.

Целият ремонт струва 22 милиона. Гаранцията е 8 години. Това означава, че изпълнителят ще е задължен безплатно да ремонтира всяка счупена плочка или повреда по трасето. Изписаха се стотици критични страници за протичането на обществената поръчка и избора на изпълнител. „Припомням – каза Елен Герджиков, че конкурсът за този ремонт стартира преди пет години и той спазва Закона за обществените поръчки. В самото предписание избраният изпълнител има право да променя отделни параметри. Недоволните да се обърнат към Народното събрание и да поискат промяна в Закона. Отчитаме като грешка, че не излязохме няколко месеца предварително с разяснителна кампания как ще изглеждат тези улици след ремонта. Гражданите трябваше да се убедят, че ние работим за европейска визия на центъра на София.”
Беше припомнено, че книжният пазар на пл. „Славейков” възникна в началото на 90-те години, когато бяха ликвидирани множество книжарници. Днес, при наличието на модерни книжни центрове, откритите ръждясали сергии и овехтели кашони са недопустима гледка в една европейска столица. Никъде в Европа няма подобни неугледни пазари, каквито ние търпяхме толкова години – и по „Граф Игнатиев”, и по пл. „Славейков”. На площада ще бъде пуснат реставрираният фонтан, ще бъдат върнати статуите на Петко и Пенчо Славейкови, ще ни радва модерно осветление.

На дебата за проблемите на района бяха обсъдени и други теми. Стана ясно, че кметът на район „Средец” – Мария Ачкова (от Реформаторския блок) е отказвала всякаква комуникация с кмета на София и с Общинския съвет. Тя е била поканена на всяка оперативка, но не е откликвала. Тя не е осъществила никакви действия за подпомагане на разяснителната кампания. Нека избирателите си направят съответния извод дали Мария Ачкова като кмет е на мястото си и дали нарочно не саботира дейността на партия ГЕРБ с оглед предстоящите местни избори.

След обновяването на централната градска част предстои провеждането на кампания за чистота на града. Инспектори ще следят за всеки хвърлен фас или нерегламентирано изхвърляне на боклук.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.