Елизабет Олсън: Не съм позьорка

Сестрата на близначките Олсън е на върха

Не мога без паста

Театърът е истината

Истината е, че в крайна сметка ние сме едни много привилегировани хора, целунати от съдбата и късмета. И не трябва да го забравяме

Голям проблем на Холивуд е и инвазията на медиите в личния ти живот, очакванията на обществото да се държиш по един определен начин, липсата на анонимност

Превъзходната Елизабет Олсън е една от най-сексуално атрактивните и обсъждани млади актриси в Холивуд. Днес, на 16 февруари, тя навършва 30 години. Олсън успя да излезе от сянката на своите сестри - прочутите близначки Ашли и Мери-Кейт Олсън - и дори ги засенчи с някои от последните си роли в топ проекти. Елизабет Олсън привлече вниманието на зрителите, медиите и критиците върху себе си с роли в римейка на Oldboy и новата версия на “Годзила”. Но истинската слава дойде при нея с ролята в мащабните, високобюджетни комиксови екранизации на “Марвел” след като тя стана част от екипа на “Отмъстителите”. Героинята на Олсън е позната като Алената вещциа и е сред най-физически атрактивните персонажи в цялата свързана комиксова филмова вселена на “Марвел” и “Дисни”. Тази година предстои да я гледаме в заключителната част на “Отмъстителите”, озаглавена “Отмъстителите:Краят”. Очаква се филмът да стане едно от най-печелившите заглавия на всички времена.

- Елизабет, тази пролет предстои премиерата на епичния комиксов филм с Ваше участие “Отмъстителите: Краят”. Това е едно от най-очакваните и обсъждани заглавия на годината. Вълнувате ли се от реакцията на публиката, която превърна марката “Отмъстителите” в един от най-успешните продукти в развлекателната индустрия?

- Разбира се, това ще бъде нещо грандиозно. Чувстав се невереоятна късметлийка като част от такъв исторически актьорски състав и професионален екип като цяло. Публиката превърна “Марвел” и “Отмъстителите” в нещо специално и ние ще направим всичко възможно да ги зарадваме. Ролята на Алената вещица е страхотна възможност за мен и се радвам на топлия прием. Режисьорите Антъни и Джо Русо свършиха непосилна работа. Сценарият на Кристофър Маркъс и Стивън МакФийли наистина е епичен и надхвърля всякакви жанрови граници. Все още не мога да повярвам, че съм част от един състав заедно с Робърт Дауни джуниър, Джош Бролин, Скарлет Йохансон, Крис Еванс, Марк Ръфало, Крис Хемсуърт, Джереми Ренър, Пол Ръд, Брадли Купър, Джон Фавро, Мишел Пфайфър, Дейв Батиста, Тилда Суинтън и Гуинет Полтроу. Такова нещо не се случва често. Нямам търпение за премиерата.

- Кои са по-интересните Ви скорошни проекти извън ангажимента към “Отмъстителите” и “Марвел”?

- Един от любимите ми филми извън “Отмъстителите” несъмнено е Ingrid Goes West. Това е разказ за опасностите от социалните медии и тяхното трансформиращо влияние върху живота на толкова много хора. Бих го определила като предупреждение към всички, които позволяват социалните медии да дефинират тяхното съществуване и да се превърнат в централни отправни точки за ежедневния им живот.

- Вие получихте високи оценки от критиката и за ролята си в “Дивата река”. Разкажете малко повече за този трилър?

- “Дивата река” действително е смразяващ смразяващ трилър, който проследява разследването на убийство на местно момиче в отдалечен индиански резерват. Аз играя агент на ФБР с малко опит, но много хъс. С помощта на следотърсач, изигран от превъзходния Джеръми Ренър, който има дългогодишни приятелски отношения с местната общност, моят персонаж се надява да разкрие странните обстоятелства около мистериозната смърт.

- Беше ли Ви интересно да се превъплътите в образа на агент на ФБР?

- Не бях се снимала във филм от известно време и си бях казала, че ще бъда селективна и предпазлива относно ролите, които приемам. Много е важно за мен да избирам интригуващи и артистично задоволителни проекти между отделните филми на “Марвел”, с които вече съм трайно ангажирана. Предложението за участие в Wind River бе от онези, които е трудно да отклониш. Кога друг път ще имам възможността да изиграя кадър на ФБР в класен трилър като този? Може би ще имам. Но няма как да знам. Доста е предизвикателно да вляза в образа на млад федерален офицер. Особено в контекста на това, че съм жена.

- Какво беше най-трудно за изпълнение по време на снимките?

- Сценарият изискваше от нас извънредно стабилна физическа подготовка. Филмът е изпъстрен със сложни преследвания и престрелки. Тренирах много и усилено, за да бъда във адекватна форма и да преодолеия физически предизвикателства, заложени в ролята още на хартия. Студът беше особено голям проблем за мен. Не съм от онези планинари, които обичат да се подлагат на екстремни климатични и географски условия. Аз по-скоро плажен човек, обичам слънцето и водата и гледам да стоя далече от студа. Определено съм човек на лятото, направо се разтапям от удоволствие като стане време за ваканция.

- Кои са минусите на кариерата в Холивуд?

- Славата и ангажиментите, които идват неизбежно с натрупването на популярност могат да имат дълготрайни психологически и емоционални ефекти. Могат да изкривят житейската ти перспектива, да размият идентичността ти, да те накарат да си повярваш прекалено много без реални аргументи. Разбира се, голям проблем е и инвазията на медиите в личния ти живот, очакванията на обществото да се държиш по един определен начин, липсата на анонимност. Лично аз не съм особено привързана и към цялата идея за промотиране на филмите с постоянни медийни изяви. Мразя да позирам и никога не съм била позьорка, въпреки че съм в шоубизнеса от много години. Но това е пътят, който сме избрали и все пак не бива да се оплакваме твърде много и твърде безпричинно. Истината е, че в крайна сметка ние сме едни много привилегировани хора, целунати от съдбата и късмета. И не трябва да го забравяме. Но и не трябва да се подценяваме. Аз работя здраво, играя от седемгодишна.

- Без какво не можете да живеете?

- Просто не мога без хубава храна. Обожавам качествената кухня. И определено не мога да живея без паста. И без театър. Театърът е истината. Един сценичен актьор никога не може да дублира удовлетворението от играта пред жива публика с филмови и телевизионни изяви. Магията се случва на сцената.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл