Емил Димитров - Ревизоро на екологията

Той не е на “ти” с политиката, но се чувства в свои води, когато трябва да влезе като с таран и да рестартира системата. Затова и се оказа очакваната номинация на ВМРО за поста на арестувания Нено Димов. Днес депутатите трябва да гласуват Емил Димитров - Ревизоро за министър на околната среда и водите. Вероятно това ще е най-голямото му предизвикателство от последните години и с личен сантимент. Защото ще трябва да разреши бързо водната криза в родния Перник.

Пъстра биография, с много врагове, но и с достатъчно приятели. Така може да се събере в едно изречение Емил Димитров - Ревизоро. Роден на 20 февруари 1962 г. в Перник и по професия е икономист, преподавател и юрист. Досега Емил Димитров бе народен представител в 44-ото Народно събрание от “Обединени патриоти” от 30-ти Многомандатен избирателен район - Шумен.

В предния парламент Емил Димитров също бе депутат, но от Варна.

През далечната 2001 година Ревизоро бе назначен за директор на Агенция “Митници”. А още по-рано, от 1993 до 1999 година, работи в Министерство на финансите.

Ревизоро беше и главен секретар на Областна администрация - Плевен. Определено е по-известен с прозвището си, получено във времето, изкарано в митниците, отколкото с име и фамилия. Прякорът “Ревизоро” идва след направената от него ревизия на Държавния резерв и бартерите нефт срещу зърно по времето на Виденов. Тогава получава и наградата ревизор №1. Месеци по-късно обаче е уволнен от финансовия министър Муравей Радев, тъй като разкрива нарушения по време на правителството на Иван Костов.

Точно тогава решава, че ще разкаже за системата отвътре и издава първата си книга от трилогията “Митница” - “Ревизия”. Година по-късно, през 2000 г. издава и втората книга - “Ревизоро”. А с идването на НДСВ на власт, през 2001 г. премиерът Симеон Сакскобургготски го назначава за директор на “Агенция Митници”.

Емил Димитров напуска сам през 2002 година, а в оставката му пише: “Заради несъгласие управлението на българските митници да бъде поверено на частна английска фирма”.

“Митнически дневници” е заглавието на третата част от трилогията му. А след това издава и допълнение към нея.

Любопитното е, че Емил Димитров отначало решава да учи в тогавашния Институт за музикални и хореографски кадри към Министерство на културата. Оказва се, че се включва в последния випуск на Хореогравския, защото после висшето училище е закрито. Ревизоро и до ден днешен разказва, как първата му работа била да е хореограф - преподавал е практически упражнения по танци в две военни поделения, един затвор и две училища.

Паралелно с уроците по танци, Ревизоро решил да кандидатства и в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). След това се прехвърлил в УНСС в специалностите “Икономика и управление на вътрешната търговия” и “Счетоводство и контрол”. Завършва и висшата специална школа към МВР със следдипломна квалификация. С годините обаче решава, че ще завърши и “Право”. Така кандидатства и влиза в Югозападния университет.

“Нормално е, че търпя негативи. Но нормално ли е, че бивши министри на Борисов, председатели на комисии го саботират? Не може аз да съм единственият, който ще пази искането на премиера от собствените му депутати. Нещо не е както трябва. Предполагам, че като мине европредседателството и му свършат международните ангажименти, Борисов ще седне и ще въздаде справедливост”, каза Ревизоро преди време в интервю пред “Труд”.

Едва ли постът министър на екологията му е самоцел, особено след трусовете във ведомството от последните седмици.

Емил Димитров знае, че ще натрупа черни точки на поста, но винаги се води от поговорката “шило в торба не стои”. Вероятно ще увеличи и броя на враговете си. И нищо чудно да напише нова трилогия след година - две, този път посветена на екологията.

 

Не може мястото ми да е до хора, дошли да си напазаруват цяла държава

У нас никой не обича истината. Тя винаги излиза наяве, но когато вече нямаме нужда от нея. Така започва книгата си за корупцията в митниците Емил Димитров - Ревизоро. И продължава: “Човек прави грешки в живота си. Аз съумях поне тази да не направя. Не може мястото ми да е до хора, дошли да си напазаруват цяла една държава”. Докато ръководи митническата система, Ревизоро работи с хиляди служители, две разузнавания, и по няколко направления.

 

За него

Чакаме проверки на цялата система

Основната задача на Емил Димитров ще бъде да се заеме с тотални проверки на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение. Не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са допускани години назад. Защото той, като министър, утвърждава графиците, които ВиК дружествата му подават. А те не са подчинени на Министерството на екологията.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и лидер на ВМРО

 

Предстои да бъде гласуван

Коалиционният съвет беше неприятен. На него Емил Димитров беше предложен за нов министър на околната среда и водите. Предстои номинацията му да бъде гласувана в парламента.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ

 

Надявам се на бързи действия

Надявам се по най-бързия начин да влезе в проблематиката ни и да помогне за решаване кризата на перничани. Очаквам бързи действия и конкретни решения. На всички е ясно, че Перник е изправен пред едно от най-големите си изпитания.

Станислав Владимиров, кмет на Перник

Коментари

Задължително поле