Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Емил Караниколов: За да имаме икономика, трябва да имаме здрави хора

За да имаме икономика, трябва да имаме кой да работи, трябва да имаме здрави хора. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че решенията в целия свят са, че здравето трябва да е преди всичко и призова за обединение на нацията.

Взе се решение за една извънредна мярка у нас. След решението всички партии и премиерът решиха да се съберат и да работят. Тогава всички са се разбрали, че ще се работи, за да се покаже единството на политиците. Емил Караниколов обясни, че не се е почувствал добре когато от БСП са излезли със свое собствено предложение.

Според него ситуацията е много трудна. Разглеждат се много предложения в парламента.

От днес е допустима държавна помощ, има възможност за по-големи държавни гаранции за предприятията, има разрешение да се вкарват пари в банките, не за да се подпомогне банковия сектор, а за да се налеят в предприятията.

Вчера БНБ излезе с пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19. Те целят едновременно запазването на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите. Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките.

Появи се предложението държавата да покрива 60% от заплатите, а бизнеса – 40. Министърът на икономиката обясни, че основната им идея е била да се запазят хората на работа и да се запази механизма на работещата ни икономика, в която три години се увеличаваха заплатите.

Караниколов обясни, че у нас има два сектора в изключително тежко състояние – хотелиерство и рестотрантьорство. Преразглеждат се средствата от оперативните програми, където тези сектори не е можело да бъдат подпомогнати. В Министерство на туризма се обсъжда кризисна стратегия. Разглеждат се и други пакети за подпомагане.

„Неизбежно ще има забавяния и в други сектори. Нашата основна функция е да запазим парите за здраве и да имаме точен и ясен поглед какъв ще е бюджетът и как ние ще подпомогнем социалната дейност“, каза министърът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.