Емил Караниколов: Трябва да се премахнат лобистките текстове от закона за горивата

Закон за горивата трябва да има. Горивото е акцизна стока, а почти всички акцизни стоки имат закон – тютюнът, спиртните напитки. Всички текстове, за които е доказано, че са лобистки, трябва да бъдат премахнати. Това каза пред БТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му е важно законът да защитава интересите на всеки един субект, а работа на законодателя е да намери този баланс.

В този сектор има сива икономика – дали е при малките, при средните или при големите – това трябва да се разбере и този закон трябва точно това да регулира, но не трябва за сметка на едните да се закриват другите.

По отношение на акциза върху бездимните цигари, министърът на икономиката коментира, че и стандартните цигари, и бездимните са тютюн и щом е тютюн, трябва да има акциз, въпросът е каква да е ставката. Въз основа на процента на безвредност, трябва да се намали самият акциз, смята Емил Караниколов.

„Трябва да се направи анализ кое е по-вредно и кое е по-добро за здравето на пушачите, макар че по-добре е да не се пуши. Тютюн е и в двата случая – ако се докаже, че за хората е по-здравословно със съответния процент, който е по-здравословно, трябва с толкова да се намали акцизът”.

Тук не знам дали има лобизмът или се тръгна по някакъв начин да се покрива някаква липса в бюджета. Важното е да има диалог, каза още Караниколов.

Управлението на всички опасни язовири, които не могат да бъдат поддържани от общините, вече е прехвърлено към Министерството на икономиката. Това обяви ресорният министър Емил Караниколов. До дни ще стане ясен и техният брой - допълни още той. Изпратени са писма до всички собственици на язовирите и до Националното сдружение на общините в България с информация, за да започне процедура по прехвърляне.

Направена е вече категоризацията на опасните язовири и оттук нататък отговорността ще се носи от Министерството на икономиката, допълни министърът.

Към 7:30 ч. в цялата страна положението се нормализира, няма притеснителни неща, освен наводнените домове на хората, каза още той.

Има язовири, които са в тежко състояние и ние трябва да предприемем незабавни действия. Парите за спешните ремонти трябва да дойдат от държавния бюджет, това е отговорност на държавата, допълни Караниколов.

Коментари

Задължително поле