Емил Караниколов: 150 са язовирите в страната, които са в по-тежко състояние

Язовирите,които са в по-тежко състояние са около 150. Такава е първоначалната информация на Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов за плануваните от правителството законови промени, свързани със състоянието на язовирите преди конференция на тема „Цифровата икономика-какви са ползите за потребителите“ по повод Европейския ден на потребителите.

„С прехвърлянето на собствеността на язовирите и създаването на търговско дружество веднага ще започнат действия по отстраняване на всички нередности“, изтъкна той. Попитан колко средства ще бъдат необходими за отстраняване на нередностите министърът посочи: „Като сума не мога да кажа- нека да видим кои от всички язовири ще бъдат прехвърлени към нас. За всеки сумата е различна. За язовир „Бели Искър“ се говори за сума между 30 и 60 млн.“. „Нямаме точна справка, но така или иначе действия трябва да се предприемат“, коментира Емил Караниколов.

По повод предложението за държавен фонд, в който собствениците на язовири да внасят определена сума от приходите си той поясни: „Това ще е някаква допълнителна такса от стопанската дейност на язовирите, най-общо казано от наема. Те плащат и такси за извършваните от тях дейности. Обмисляме вариант определен процент от наемите да е приход в този фонд“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България