Дневен хороскоп на Алена за сряда, 22.01.2020

На 22 януари 2020 да почерпят

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

Емил Радев: Работим за автоматично признаване на дипломите в ЕС Очаква се въвеждане на европейска студентска карта до 2021 г.

Работим за автоматично взаимно признаване на дипломите в ЕС, така че да не минават през сложния административен процес на слагане на апостил и легализация. Това коментира на провелия се в Силистра граждански диалог „Европа в нашия дом” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Във форума, посветен на образованието, взеха участие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на Комисията по образование в
Народното събрание Милена Дамянова и силистренският депутат Алтимир Адамов, областният управител Ивелин Статев, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

„Наскоро влезе в сила регламент, по който активно работих – за премахване на апостилите и нуждата от легализация на редица документи за гражданско състояние. На този етап дипломите и удостоверенията за квалификационните степени не са сред тях, но след две години, когато Европейската комисия ще оцени ефекта от предприетите промени, очаквам приложното поле на регламента да се разшири”, посочи Радев.

По думите му изготвената визия на ЕК за изграждането на европейско пространство за образование до 2025 г. предвижда да няма граници пред образованието и науката в Европа. „Това включва и предложение за насърчаване на автоматичното взаимно признаване на дипломите за висше образование, за завършен гимназиален етап на средно
образование и на резултатите от периоди на учене в чужбина. Такъв амбициозен план обаче не може да бъде въведен изведнъж. Необходим е поетапен подход, основан на стабилна и надеждна гаранция за качеството, на прозрачност и доверие”, отбеляза Радев.

Евродепутатът акцентира и върху предложението за въвеждане на Европейска студентска карта. „Тя ще помогне за опростяване на административните
процедури и намаляване на тежестта и разходите за студентите и образователните институции. Едно от предимствата ще е студентите дамогат да се идентифицират по надежден начин във всяко висше учебно заведение в ЕС, което дава възможност за сигурен обмен на информация, свързана с обучението. Благодарение на картата студентите ще получават достъп до различни услуги, свързани с библиотеки, транспорт, осигуряване на жилище, още преди да пристигнат в институцията в чужбина”, обясни Емил Радев.

Той допълни, че ЕК си поставя за цел да започне постепенно въвеждане на Европейската студентска карта до 2021 г., включително като проучи възможността за използване на картата и от учащи в рамките на професионалното образование и обучение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.