Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Енерго-Про“ изгражда най-голямата ВЕЦ в Турция

Международната група „Енерго-Про“ със седалище в Прага започва проект с цел изграждане на водноелектрическа централа и язовир Алпаслан 2 в Турция, съобщиха от компанията. Това е най-голямата частна ВЕЦ в Турция с оглед големината на резервоара и деветият най-голям язовир в страната, като другите осем са собственост на правителството.

Проектът за Алпаслан 2 включва инсталиране на мощност от 280 MW и годишно производство на 860 GWh електрическа енергия. „Това ще бъде нашата най-голяма централа до момента“, сподели Павел Ваня, изпълнителен директор на групата „Енерго-Про“. Освен в Турция, компанията управлява централи в България, Грузия и Чехия.

Групата е купила проекта Алпаслан 2 от турски и германски собственици, като е получила контрол върху 100% от акциите по проекта от компанията Murat Nehri, собственост на Enerjisa Enerji, съвместно предприятие на турската Sabanci Group и немската E.ON. “Завършихме сделката в края на април и очакваме производственото съоръжение да бъде въведено в експлоатация в рамките на три години“, каза Павел Ваня. Заедно с проекта „Енерго-Про“  придоби и лицензия за опериране на централата Алпаслан 2 до 2059 г. Гарантираните приходи ще достигнат 73 долара за мегаватчас през първите 10 години.

Понастоящем водноелектрическата централа Алпаслан 2 е наполовина завършена. Необходимо е да бъде изградена стената на язовира. „Енерго-Про“ ще използва нова технология за изграждането на язовира, глиненото покритие ще бъде заменено с  бетонно-асфалтово. Целта е да бъдат намалени разходите и да бъде ускорено въвеждането на централата в експлоатация. Разходите за завършването на проекта ще достигнат 240 милиона долара.

Енергийният сектор в Турция преживява период на бум на нови източници, които следва да покрият нарастващото търсене на електроенергия, свързано с увеличаващите се потребности на местната икономика. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви през миналата година, че Турция се нуждае от инвестиции в енергийни проекти, достигащи 110 млрд. долара, за да постигне целта си да бъде класирана сред 10-те най-развити икономики в света до 2023 година. Турция планира и значително да намали зависимостта си от внос на електроенергия (от чужбина).

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак каза през април, че Турция се нарежда сред най-големите потребители на енергия сред страните членки на  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и че  ролята на Турция ще бъде от решаващо значение при отчитане на променящите се тенденции в световния енергиен сектор. Възобновяемите източници, включително водноелектрическите централи, заемат важно място в енергийния микс на страната.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ей „тъпунгер“, къде си да прочетеш и тази статия, дето твърдиш че Турция щяла само газ да има от Русия и друго не?! Че хората ползвали нови енергии а Турция не?! Сега разбра ли накъде духа вятъра?

    1. Солташак, в мангалия всичко е супер бе:) инвестиции, пари, образование, просперитет… и като видя онея мангали дето викат „не искаме демокрация-искаме ислям“ и разбирам от къде духа вятъра. Насрани потурлии…;)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.