Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

ЕНЕРГО-ПРО съветва как да намалим сметките за ток през зимата

48146048 – close up of female hand on central heating thermostat

На 22 декември настъпва астрономическата зима и въпреки че температурите навън не са типично зимни, е разумно да помислим как да ограничим разходите си за електроенергия в сезона с повишено потребление. ЕНЕРГО-ПРО припомня някои от най-ефективните и доказали се начини за намаляване на сметките за ток, съобразени с нуждите на клиентите от отопление през зимата.
Една от най-важните стъпки за понижаване на консумацията в студеното време е изследване на факторите за „изтичане“ на топлината от дома и предприемане на мерки за ограничаването им. Обикновено това са недобре уплътнена дограма; широки отвори за кабели в стените; навици често да отваряме към неотоплени помещения, като тераси, антрета и др.; използване на енергийно неефективни уреди тип „духалка“, които харчат много, но не задържат топлината задълго. Продължителното проветряване на стаите е друг фактор, който води до прекомерно охлаждане и съответно повишена консумация на ток при последващо затопляне.
След ревизиране на вида използвани уреди за отопление и степента на изолация в дома, идва ред на оптимизирането на температурата в жилището. Най-ефективно е поддържането на около 21-22 градуса с уреди с термостат – тези градуси са и най-здравословни за организма. Тук в помощ на потребителите са различните еко или нощни режими, които предотвратяват резки температурни вариации и по този начин пестят електроенергия.
Важен момент за добрата ефективност на електроуредите е и тяхното позициониране в помещенията – добре е да са разположени по-далеч от отваряеми врати и хладилници, за да не се включват прекалено често, както и да не бъдат преграждани от мебели, завеси, паравани, които стопират топлия поток и водят до неефективно отопление. В същото време вдигането на щорите и завесите през деня за използване на естественото слънцегреене, както и пускането им през нощта за запазване на топлината в дома помага допълнително за оптимизиране на месечните сметки за електроенергия.
Използването на уреди за готвене, особено фурни, повишава температурата в помещението, което позволява по време на готвене да намалявате или изключвате отоплителните уреди. Съответно използването на абсорбатори на силна степен понижава градусите, което също трябва да бъде съобразено, когато се стремим да поддържаме постоянна и комфортна температура в жилището.
ЕНЕРГО-ПРО провежда периодични кампании за повишаване информираността на своите клиенти и стимулиране на енергийно ефективното мислене, което освен че допринася за по-разумни разходи за електроенергия, понижава и вредните емисии в атмосферата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.