На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова: Време е профилът на рисковите групи за коронавируса да бъде разширен

Проф. Мира Кожухарова. Снимка: БНР

Може да се очаква, че ще се появят нови положителни резултати за коронавирус в страната… От епидемиологична гледна точка процесът се развива, както беше очаквано. Очакванията са ми, че това заболяване ще следва хода на една грипна епидемия, което дава надежда до четири-пет седмици процесът да затихне“. Това каза епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова пo БНР.

Според нея е време профилът на рисковите групи да бъде разширен, защото се заразяват хора, които не са пътували в рискови райони:

„Трябва в този профил да се сложат основните категории, изложени на по-висок риск, при положение че вирусът се разпространява сред цялото население. Тук бих сложила на първо място възрастните хора и хронично болните, при които всяка тежка инфекция на дихателната система, особено пневмония, трябва да бъде сигнал, че се касае за коронавирусна инфекция… В профила бих включила и медицинския персонал“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Кожухарова допълни:

„В болница трябва да бъдат лекувани хора, за които има риск от тежко протичане на заболяването. Хора, които са само контактни, за които не знаем дали ще станат положителни, или такива, които са положителни, но са млади и нямат клинични оплаквания е безсмислено да се карантинират в лечебно заведения, те могат да бъдат карантинирани вкъщи“.

По думите на проф. Мира Кожухарова всички епидемии започват и след това свършват:

„Затова няма причина да се опасяваме, че тази епидемия ще бъде нещо по-различно. Няма епидемия, която да не е свършила в историята на човечеството… Наличните до момента данни сочат, че има много голям процент – над 80% от заразените не развиват клинична картина или развиват много лека“.

Епидемиологът поясни, че симптоматичното лечение при леките форми на коронавируса е същото като при грипа – за кашлица, за температура.

„Никакво място за паника не виждам, дори контактен човек, за когото е доказан коронавирус, това все още не означава, че той ще се разболее“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.