ЕП иска по-силен контрол над оръжейния износ

София и Букурещ не прилагали ефективно евроразпоредба

Системното неизпълнение от страна на държавите членки на ЕС на правилата за контрол на износа на оръжия трябва да подлежи на механизъм за санкции за страните, които нарушават критериите, смятат евродепутатите, които приеха вчера резолюция по въпроса, съобщиха от пресслужбата на институцията. Текстът бе приет с 427 гласа “за”, срещу 150 гласа “против” и 97 гласа “въздържал се” и в него се критикува продължаващия износ на оръжие за Саудитска Арабия , която продължава да води военни действия срещу бунтовници в Йемен.

В резолюцията се казва, че ЕП е “потресен от количеството произведени в ЕС оръжия и боеприпаси, които бяха открити в ръцете на “Ислямска държава” в Сирия и в Ирак”. Съгласно Общата позиция на ЕС, държавите членки трябва да гарантират, че лицензите за износ не се отклоняват към нежелани крайни потребители. Някои държави членки на ЕС, като България и Румъния, обаче не успяват да прилагат тази разпоредба ефективно.

За да не попадат оръжията в грешни ръце, ЕП призовава към “отказ от подобни трансфери в бъдеще, по-специално за САЩ и Саудитска Арабия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа