ЕП няма еднозначно мнение за отпадането на патентите за COVID ваксините

Снимка: Pixabay

Мненията в Европейския парламент по предложението за отпадане на патентите за ваксините против COVID-19  са разнопосочни, съобщиха днес на пресконференция представителите на различните политически групи.

Според групата на Европейската народна партия (ЕНП) спорът е "идеологически". ЕНП се обявява против предложението, за да не могат Русия и Китай да получат знанието как да произвеждат качествени ваксини и да ги продават скъпо на Индия, заяви говорител на парламентарната група.

Социалистите и демократите настояха патентите да бъдат премахнати в знак на съпричастност с хората по света. ЕНП и "Обнови Европа" не позволиха ЕП да гласува по този въпрос до края на седмицата, уточниха социалистите.

От "Обнови Европа" посочиха, че отпадането на патентите е само стъпка в общата ваксинационна стратегия и предложиха по-скоро част от производството на препаратите да бъде прехвърлено в чужбина. Зелените подкрепиха решително премахването на патентите.

Според Европейските консерватори и реформатори отпадането на патентите не е въпрос, който да бъде решен сега. По техните думи е възможно Европейската комисия да предложи временно и частично премахване на патентите като последна мярка и ако има широка подкрепа от страните в ЕС.

Левите отбелязаха, че засега едва 43 на сто от мощностите за производство на ваксини се използват и определиха съпротивата срещу премахването на патентите като трагедия. Според тях е "лудост" това, че се защитават повече интересите на производителите на лекарства. Без патентите ще се спаси живот и ще се увеличи производството на ваксини. Бездействието убива хора - да спасим живот, а не производителите на ваксини, призоваха от тази парламентарна група. ЕП ще обсъди въпроса в сряда. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа