Ердоган заплаши, че "нито един човек от Запада няма да може да се движи безопасно по улиците"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европа да спазва човешките права и демократичните норми.

"Обръщам се към Европа, която ни размахва пръст. Целият свят наблюдава това, което се случва. Турция не е страна, която може да бъде унижавана, чиито министри може да бъдат гонени и чиито граждани може да бъдат влачени по земята", каза Ердоган, визирайки проблемите, възникнали във връзка с отменени прояви на турски министри в Холандия.

Ако продължите да действате по този начин, утре нито един европеец, нито един човек от Запада няма да може да се движи безопасно по улиците. Ако поемете по този опасен път, вие ще пострадате най-силно, каза Ердоган.

Призоваваме Европа да зачита демокрацията, правата и свободите на човека, посочи турският президент.

В същото време Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Ердоган рискува да унищожи всичко, което страната му е постигнала през последните години и да навреди на връзките с партньорите й. Днес Щайнмайер встъпи официално в длъжност като президент на Германия.

Анкара е в дипломатически конфликт с Берлин и други европейски столици заради агитацията сред живеещите в чужбина турски граждани за референдума, на който те ще гласуват дали да разширят правомощията на Ердоган.

"Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира със загриженост, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива", заяви Щайнмайер в речта си след встъпването в длъжност. "Президенте Ердоган, поставяте под заплаха всичко ,което сте изградили Вие самият, както и други", подчерта германският лидер и заявявайки, че би приветствал всякакви признаци за подобряване на ситуацията. / БТВ

Коментари

Задължително поле