Ердоган игра вабанк. И изгуби

САЩ отрязват Турция за самолетите F-35

Фатално решение на Пентагона

Заради сделката с руснаците за ракетите S-400, САЩ отрязват Турция от програмата за самолетите F-35. Решението на Пентагона е поражение за Анкара. Президентът Ердоган игра вабанк и изгуби.

Вашингтон взе логично решение. Защо е логично? Защото една страна-партньор в НАТО не може да сключва оръжейни сделки с „някогашния враг“ от Студената война, независимо дали между двете държави има доверие или не.

А защо решението е и последователно? Защото САЩ многократно предупреждаваха Ердоган да не купува руската зенитно-ракетна система S-400. Анкара не се вслуша и решението на Пентагона дойде закономерно. Турция вече десетилетия въоръжава своите ВВС с американски изтребители, но сега ще трябва да си търси други. И турските военни, които досега участваха в разработването на F-35, ще трябва да напуснат САЩ. И никой не е изненадан, че Москва вече предложи своите изтребители СУ-35.

Все пак можем да проявим известно разбиране към Ердоган. Геополитически Турция се намира в опасен регион. Достатъчно е да погледнем източните u съседи: Иран, Ирак, Сирия. Не само заради войната в Сирия - на Турция u трябва добра зенитно-ракетна система. Като натовска държава, тя би могла да вземе американската „Пейтриът“, но само под наем. В миналото се провалиха редица опити на Анкара да купи трайно тази система. Впоследствие Ердоган се опита да си набави такава система от Китай. Преговорите почнаха през 2013 г., но през 2015 бяха обявени за неуспешни. От правителството тогава заявиха, че поради натиск от САЩ Ердоган е бил принуден да се откаже и да оповести разработването на собствена зенитно-ракетна система.

Естествено, турското правителство никак не се радва, че страната отпада от програмата F-35. Ердоган си мислеше, че ще може хем да купи руската система, хем да остане в сделката със САЩ за F-35. Сега турски опозиционни политици обвиняват правителството му, че се е било несръчно в преговорите с американците.

(От Дойче Веле)

Коментари

Задължително поле