Ердоган: НАТО трябва да засили политическия и военен диалог с Русия

НАТО трябва да засили каналите за диалог с Русия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред репортери на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

„Подчертахме необходимостта от засилване на политическия и военен диалог с Русия, за да се сведат до минимум военните рискове и да се установи прозрачност”, каза Ердоган, предае БГНЕС. Той говори и за предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в столицата на Финландия.

Според Ердоган тя е много важна и Анкара ще я следи. Ердоган информира, че с Тръмп са обсъждали ситуацията в Манхай, Северна Сирия и покупката на F-35 от Съединените щати. Той e получил уверение от американския президент, че ще има договор за самолетите, за които Турция вече е платила 800 млн. долара.

Турският президент разкри, че истинската цел на Анкара е САЩ да прекратят сътрудничеството си с кюрдите, но засега, по думите му, това не е в дневния ред на Вашингтон.

Ердоган също така отбеляза, че Турция полага усилия да спази процентния разход от 2% от БВП за отбрана, който НАТО изисква и заяви, че към момента разходите за отбрана възлизат на 1.8% от БВП. „Похарчихме около 30 милиарда долара за оборудване и боеприпаси", каза той.

Коментари

Задължително поле