Ердоган обеща работа и постоянно жителство на чуждестранните учащи се в страната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че страната ще осигурява работа и жителство на младите хора от чужбина, които учат в Турция.

В реч пред участниците във Федерацията на дружествата на чуждестранните студенти Ердоган посочи, че числото на младите хора, които учат в Турция, е 115 хиляди души.

Част от тях учат със стипендии, други със собствени средства. Наричат ги студенти-гости.

"Нашата цел е учениците-гости да достигнат 350 хиляди души. Така Турция ще заеме място сред петте страни в света, в които учат най-много чужденци", заяви Ердоган.

Турският президент обясни, че чуждестранните учащи се в Турция са принудени да подновяват през определени периоди документите си за престой в страната в Управлението за емиграция.

"Но 115-те хиляди млади хора от различни страни, които учат в нашата страна, вече няма да се налага да отиват в Управлението по миграция, а ще получават документите си по местожителство от университета, в който учат. Досега чуждестранните студенти, завършили у нас, нямаха право на работа. След завършването те се принуждаваха да се върнат там, откъдето са дошли. Но в най-скоро време ще премахнем тази забрана", заяви още Ердоган.

По данни на Съвета за висше образование на Турция в страната учат млади хора от 147 страни. Най-голям е броят на тези от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, от Азербайджан, Туркменистан и България.

Коментари

Задължително поле