Ердоган предупреди Путин, че ако сирийската армия влезе в Идлиб ще се разруши споразумението за деескалация

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е казал на руския си колега Владимир Путин в събота, че споразумението за деескалиране на сирийския конфликт може да бъде разрешено ако правителствените сили започна военна операция в провинция Идлиб, предава Ройтерс, като се позовава на свой източник от турското президентство.

Путин и Ердоган говориха по телефона, след като силите на Асад издигнаха националното знаме над контролираните от дълго време от терористите части на град Дераа в четвъртък.

„Президентът Ердоган подчерта, че страданията на мирното население в Дераа са тревожещи и че ако режима се опита да направи същото в Идлиб същината на споразумението от Астана ще бъде окончателно разрушена“, е заявил източникът на американската агенция.

„Ройтерс“ припомня, че с помощта на Русия и Иран, Башар Асад освободи по-голямата част от Сирия, но терористичните групировки продължават да контролират северозападната провинция Идлиб, докато поддържаните от САЩ кюрди владеят голяма част от пустинята в Североизточна Сирия.

Съгласно споразумението за създаване на зона на деескалация между Москва и Анкара, Турция установи редица наблюдателни пунктове в Идлиб.

Източникът на американската агенция твърди, че Ердоган е предупредил, че избягването на „негативни развития“ в провинцията е от решаващо значение за участието на представители на групировките на поредния кръг от преговорите в Астана на 30-31 юли.

 

Коментари

Задължително поле