Ердоган призна поражението на партията си на местните избори и обеща да направи изводи

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна, че ръководената от него управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не е успяла да постигне желаните резултати на проведените на 31 март общински избори в републиката, съобщиха руски медии.

 „Девет месеца след нашата победа на общите и президентските избори през май 2023 г., за съжаление не успяхме да постигнем резултата, който искахме и на който се надявахме на общинските избори, каза той, говорейки в Анкара. 

„Резултатите ще бъдат анализирани, ще го направим самокритично и обективно“. 

Ердоган нарече изборите достойни за демокрация. "Хората ни предадоха своето послание, своята воля и предупреждения чрез урните", отбеляза президентът на републиката.

Ердоган каза, че той и неговата партия няма да пренебрегнат резултатите от волеизявлението. „Няма да пренебрегнем решението на нашата нация, няма да действаме против нейната воля и да го поставяме под въпрос“, обясни президентът, като поясни, че през следващите четири до пет години ПСР и администрацията, която той оглавява, ще коригират „допуснатите грешки“. ”

„Маратонът от общи и общински избори, който започна миналата година, приключи днес. Имаме още повече от четири години. През тези четири до пет години ще се съсредоточим повече върху наболелите проблеми на нашата страна, особено за възстановяването на регионите, засегнати от земетресението, решаването на нашите икономически проблеми", каза Ердоган. 

„Ще направим всичко необходимо, за да анализираме възможно най-точно и обективно посланията, които нацията ни даде на изборите. Ние веднъж отново обещаваме на нашия народ и на цяла Турция: „Ние ще работим неуморно, без почивка, за да подобрим благосъстоянието, мира, сигурността и надеждите на всеки от нашите 85 милиона граждани“.

По последни данни на държавния телевизионен канал TRT, който е упълномощен да обяви резултатите от вота, са обработени 91,34% от протоколите от избирателните секции. Основната опозиционна Републиканска народна партия получава 37,35% от гласовете на общинските избори, управляващата ПСР - 35,75%. За първи път през последните десетилетия опозицията спечели във всички големи градове на републиката, включително Адана, Анкара, Анталия, Бурса, Измир и Истанбул. Телевизионният канал "Созю" нарече съкрушително поражението на управляващата партия на изборите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток