Ердоган: Решенията на Европейския съд за правата на човека не обвързват Турция

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че решенията на Европейския съд за правата на човека не обвързва Турция.

По-рано днес съдът в Страсбург се произнесе, че задържането на кюрдския политик и бивш съпредседател на Демократичната партия на народите Селяхаттин Демирташ цели да заглуши политическия плурализъм и следва възможно най-скоро той да бъде освободен. Съдът единодушно смята, че има нарушаване на правото на бърз процес в разумни срокове, предаде БНР.

Демирташ е лишен от свобода от 4 ноември 2016 г. насам. Обвиненията срещу него на турските власти по няколко процеса са за терористична пропаганда, подбуждане на сблъсъци със силите за сигурност и връзки с Кюрдската работническа партия, която е обявена за терористична организация. По тези обвинения той може да получи присъда от общо до 142 години затвор.

Съдът приема, че арестът на Демирташ е по „обосновано подозрение“ за извършване на престъпление, но посочените причини за продължаване на задържането му не са задоволителни и следователно представляват необоснована намеса в правото на свободно изразяване на мнение.

В съдебния акт се подчертава, че удължаването на задържането му по време на кампаниите за конституционния референдум през април миналата година и за парламентарните и президентски избори през юни тази година заглушават плурализма и политическите дебати, които са в сърцето на идеята за демократично общество. Демирташ беше кандидат за президент на изборите през юни и водеше кампанията си чрез публични обръщения от затвора в Одрин.

В коментара си пред репортери в сградата на турския парламент Реджеп Ердоган добави, че Европейският съд по правата на човека никога не е спрял терора срещу Турция, който продължава и сега и турският народ плаща цената.

Турция е ратифицирала Европейската конвенция за защита правата на човека и поради това съдебните решения на съда в Страсбург са задължителни за нея.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа