Ердоган: Рияд да извърши честно разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Рияд да извърши "честно" разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, с което да премахне съмненията, предаде ДПА.

Рияд трябва да открие кой от 18-имата заподозрени е извършителят, каза още Ердоган, имайки предвид саудитците, арестувани в Саудитска Арабия във връзка с убийството. Той добави, че сред задържаните са и 15-имата предполагаеми членове на отряда екзекутори, пристигнали в Истанбул, за да убият Хашоги.

"Убийците определено са сред тези 15 или 18 (заподозрени). Не е необходимо да се издирват другаде", каза Ердоган и призова Рияд да премахне подозренията чрез "честно разследване".

Турският президент посочи също, че Турция е предоставила записи, свързани с убийството, на Саудитска Арабия, САЩ и няколко други държави.

"Предоставихме записи на Саудитска Арабия, САЩ, а също на германците, французите и британците", каза Ердоган в Анкара, преди да отпътува за Париж. "Те са ги изслушали и знаят за разговорите", добави той.

Турски източници заявиха по-рано, че властите разполагат с аудио запис, който документира убийството, напомня Ройтерс.

Журналистът Джамал Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, е бил убит при посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Главният прокурор на Истанбул заяви, че Хашоги е бил удушен, веднага след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено.

Източник: Анкара

Коментари

Задължително поле