Ердоган: Турция има „отговорността“ да сподели болката на арменците за събитията от 1915 г.

Турция има „отговорността“ да сподели болката на арменците за „събитията от 1915 г.". Това гласи декларация, подписана от президента Реджеп Тайип Ердоган и прочетена в Истанбул на 24 април, пише вестник Hurriyet.

„Съвестната и етична отговорност на Турция е да споделя историческата болка на нашите арменски граждани", се казва в изявлението, прочетено в Арменската църква в Истанбул по повод 103-та годишнина от масовото убийство на османските арменци по време на Първата световна война, признато от редица държави за геноцид.

„Ще продължим да споделяме болката ви и да се опитваме да разрешаваме проблемите ви в бъдеще", се казва още в текста, който бе прочетен на арменски и на турски език.

Ердоган изказа съболезнования към арменската общност  и към турската нация за „загубата на живота на милиони османски граждани поради войни, миграции, конфликти и болести в същия период".

В изявлението си турският президент призова арменската общност да не позволява на някои да „се опитват да възпламенят омраза и враждебност като нарушават нашето общо минало".

За разлика от позицията на Армения, нейната диаспора и много други страни, Анкара не признава убийствата от 1915 г. за „геноцид", като подчертава, че има жертви „и от двете страни". Официалната позиция на Турция гласи, че няма организирана кампания за унищожаване на арменците и няма доказателства за такива заповеди от страна на османските власти.

Коментари

Задължително поле