Ердоган: Турция ще мобилизира ислямския свят, за да спре терора в Израел

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с палестинския лидер Махмуд Абас, съобщиха от президентския офис в Анкара, цитирани от TACC.

"По време на разговорa бяха обсъдени нападенията на Израел срещу джамията „Ал Акса“ и палестинците. Президентът Ердоган нарече нападенията на Израел в Ерусалим „терор“ и остро осъди тези подли нападения, които нараняват съвестта не само на мюсюлманите, но и на цялото човечество," се казва в комюникето.

Според Ердоган Анкара „ще направи всичко възможно да мобилизира целия свят и най-вече ислямския свят, за да спре терора и нашествията в Израел“. "Турция винаги ще подкрепя палестинските братя и сестри и ще защитава величието на Ерусалим," добави президентът.

Исмаил Хания, ръководител на обединеното политическо бюро на палестинското движение „Хамас“, също участва в преговорите между Ердоган и Абас.

Според палестински лекари най-малко 278 палестинци са ранени при сблъсъци с израелската полиция в Стария град на Ерусалим в понеделник сутринта. Сблъсъците в Източен Йерусалим между израелската полиция и палестинците продължават от края на миналата седмица, а стотици палестинци са били ранени с различна степен на тежест в продължение на няколко дни.

Израел празнува Деня на Ерусалим в понеделник, отбелязвайки годишнината от анексията на източната част на града след Шестдневната война през 1967 година. На този ден по традиция в града се провеждат различни празнични събития, включително шествие със знамена.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа