Ердоган: Турция ще продължи военната операция, докато последният терорист не напусне Северна Сирия

Снимка: Архив

Турция ще продължи операцията "Извор на мира", докато последният терорист, свързан с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и нейния сирийски клон - Отрядите за народната самоотбрана (ОНС) не напусне Северна Сирия, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от  Daily Sabah.

Ердоган подчерта, че нито САЩ, нито Русия са изпълнили напълно споразуменията, постигнати с Турция миналия месец, които предвиждат изтеглянето на бойците от ОНС близо до турската граница, подчертавайки, че Анкара ще продължи военната си операция, ако обещанията не бъдат спазени.

„Русия, както е добре известно, действа с режима на Башар Асад, който на някои места е свързан с терористичните групировки на ПКК/ОНС. Тази връзка остава непроменена. В Мамбидж - САЩ предварително ни обещаха, че ще прогонят терористичните групировки от този район в рамките на 90 дни, но след една и половина до две години, те все още са там. Благодарение на нашето разузнаване знаем какво се случва“, каза той.

Ердоган заяви, че ще обсъди тези въпроси по време на срещата си с Тръмп на 13 ноември, заедно с други теми, като например законопроектът, одобрен в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за събитията от 1915 г. (Арменският геноцид - бел.ред.) и заплахите за санкции.

Коментари

Задължително поле