ЕСТАТ: ГЕРБ-СДС - 26%, ПП - 16,8%, ДПС и "Възраждане" - малко над 10%

Социологическо проучване на агенция ЕСТАТ сочи, че 8 партии ще влязат в следващия парламент. 

Анкетираните дават 26% за коалицията ГЕРБ-СДС, следвани от "Продължаваме промяната" с 16,8%. Резултатите на ДПС и "Възраждане" са близки - 10,3% и 10,1% съответно. Следват ги БСП с 9,3% и "Демократична България" с 6,9%.

"Български възход" и "Има такъв народ" са малко над 4-процентната бариера - 4,8% и 4,2%.

Проучването е проведено сред 1005 пълнолетни граждани в периода между 10 и 17 септември.

Данните от проучването показват, че две трети от българските граждани смятат, че най-големите проблеми в държавата са поскъпването на живота, ниските доходи, цените на горивата и енергията. 10% от анкетираните са извели корупцията като основен проблем.

41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на 2 октомври, 25 на сто казват, че по-скоро ще гласуват, 12% със сигурност няма да гласуват, а други 15 на сто казват, че по-скоро няма да гласуват. 7% от анкетираните все още не са решили ще отидат ли до урните или не.

Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира усещането, че от вота зависи малко или нищо. Посланията на политическите сили са слаби, а кампанията е вяла и като следствие, избирателите ще гласуват не за най-добрата, а за най-малко лошата алтернатива. Това неминуемо ще се отрази на активността, която и без това бележи отрицателен тренд – от 50 на сто през април, миналата година, до 40 на сто през ноември, категорични са социолозите от ЕСТАТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България