Първото Infiniti на ток ще бъде SUV Концептуалният модел QX Inspiration разкрива дизайна на бъдещата гама

Трима младежи от село Оборище помогнаха на изгубена възрастна жена

Ивайло Иванов за фалшивите ТЕЛК-ове: Установихме, че повечето от епикризите и диагнозите са „coppy-paste“ – едни и същи

Върнаха 2000 лева и златото на старица, станала жертва на ало-измамници

Цацаров: Недопустимо е адвокатски кантори да се ползват за укриване на документи на други лица Главният прокурор е възложил изготвяне инструкция за действията на разследващите спрямо адвокати

Иван Гешев: Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до нуждаещите се инвалиди и болни лица Предстои да бъдат повдигнати обвинения в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове, каза зам.-главният прокурор

Откриха следи от неизвестен досега човешки вид

Премиерът Борисов няма да участва на форума в Давос

Грипна епидемия в Софийска област от утре

ЕС наложи санкции на служители на руското военно разузнаване заради случая „Скрипал“

Пиян изпотроши девет коли в Чепеларе

Грипна ваканция в Пловдивска област от утре до петък

Обвинени в контрабанда на 16 тона прекурсори отказаха сделка с прокуратурата Чужденците твърдят, че били натопени, а в схемата участвали агенти на ДАНС

1,7 млрд. лв. е бюджетът на София за 2019 година Общината ще инвестира в модернизация на инфраструктурата за осигуряване на по-чиста околна среда, съобщи Дончо Барбалов

Панахида за Радичков отслужиха в Берковица След молитви в храма преди десетилетия, малкият Йордан проговорил

ЕС започва търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия

Снимка: Архив

Съветът на ЕС даде разрешение на Европейската комисия да започне търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия и прие указания за водене на отделните преговори.

„Днешното решение за започване на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия изпраща силен сигнал и до двете държави за това, че ние ценим партньорството си с тях и искаме да задълбочим съществуващите връзки помежду ни. Но то също напомня на света, че ЕС е ангажиран с откритостта, свободната търговия и световното сътрудничество“, коментира Емил Караниколов, министър на икономиката на България, която понастоящем председателства Съвета на ЕС.

Водещата цел на търговските споразумения с двете страни е допълнително намаляване на съществуващите пречки пред търговията, премахване на митата върху стоките и предоставяне на по-добър достъп до услугите и обществените поръчки в Австралия и Нова Зеландия. Секторите, които вероятно ще спечелят най-много от споразуменията за свободна търговия, са автомобилното оборудване, машините, химикалите, преработените храни и услугите.

В мандатите за водене на преговори се обръща специално внимание на защитата на уязвимите сектори като селското стопанство чрез извличане на максимални ползи от отварянето на пазарите, без да се нанасят вреди на местните производители. Не се предвижда пълна либерализация на търговията със селскостопански продукти.

ЕС вече е в тясно сътрудничество с Австралия и Нова Зеландия по въпросите на икономическата и търговската политика в рамките на споразуменията за партньорство, сключени съответно през 2008 г. и 2017 г. ЕС има също и двустранни споразумения и с двете държави за взаимното признаване на някои технически сертификати, които улесняват търговията с промишлени продукти, като намаляват разходите за изпитване и сертифициране на износа и вноса. Макар и като цяло ограничени търговските бариери си остават значителни за някои сектори като селското стопанство или текстилните изделия.

Ключови факти за търговията с Австралия

ЕС е третият по големина търговски партньор на Австралия. През 2017 г. годишната двустранна търговия възлиза на над 47,7 млрд. евро, а положителното търговско салдо за ЕС е в размер на над 21 млрд. евро. Износът на ЕС за Австралия е предимно на промишлени стоки, докато в износа на Австралия за ЕС основен дял заемат минералните суровини и селскостопанските продукти. Дружества от ЕС предоставят търговски услуги на стойност почти 20 млрд. евро в Австралия и имат инвестиции в страната за над 160 млрд. евро (през 2016 г.).

Ключови факти за търговията с Нова Зеландия

При годишен двустранен търговски обмен на стойност над 8,7 млрд. евро през 2017 г. ЕС е вторият по големина търговски партньор на Нова Зеландия след Австралия. В износа на Нова Зеландия за ЕС преобладават селскостопанските продукти, докато износът на ЕС за Нова Зеландия е главно на промишлени стоки. За ЕС търговията с Нова Зеландия се изразява в положително търговско салдо от 1,9 млрд. евро (през 2017 г.), като на дружества от ЕС се падат над 10 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в Нова Зеландия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. като говорят за откритост – къде са текстовете на споразумението с япония?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.