Сергей Станишев: Отсъствието ми от листата щеше да се превърне в повод за атака към БСП

Фатих Акин хвърля „Златната ръкавица” към зрителите Прочутият режисьор с хорър за сериен убиец

Комфорт и бързина BMW Серия 6 GT глези пътниците с лукс и мощност

Продължава разследването на инцидента с паднал самолет край Оризари

Гримьорът на звездите Кирил Гуцов: Може да свалим години от лицето

Защо монахините обичат краставиците цели?

Балотаж за президент на Украйна между Порошенко и Зеленски

Католиците празнуват Великден

Кристен Стюарт: Не исках да съм секси, но ми мина Звездата участва в новия „Ангелите на Чарли”

Първи тур на президентските избори в Северна Македония

Най-малко 42 души са загинали при серия взривове в църкви и хотели в Шри Ланка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Православната църква празнува Цветница

Какви старци са зодиите

Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

ЕС инвестира 525 млн. евро в отбранителни проекти

Европейската комисия прие работни програми за съфинансирането на съвместни промишлени проекти в областта на отбраната през 2019—2020 г. на стойност до 500 млн. евро. Допълнително са заделени 25 млн. евро за подпомагане през 2019 г. на съвместни
научноизследователски проекти в отбраната, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

От 2021 г. пълноправен Европейски фонд за отбрана ще насърчава иновативната и конкурентна промишлена база на отбранителната индустрия и ще допринася за стратегическата автономност на Съюза. С днешните решения Европейската комисия дава старт на първите финансирани от ЕС съвместни промишлени проекти в областта на отбраната. Акцентът ще бъде върху области като технологиите за безпилотни летателни апарати, спътниковите комуникации, системите за ранно предупреждение, изкуствения интелект, кибернетичната отбрана и морското наблюдение.

Първата работна програма на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP), която беше договорена с държавите членки, предвижда за 2019—2020 г. съфинансиране в размер на 500 млн. евро за съвместно разработване на способности в областта на отбраната. През следващите дни Комисията ще публикува 9 покани за представяне на предложения за 2019 г., които ще бъдат последвани от още 12 покани за 2020 г. Поканите за представяне на предложения ще обхващат приоритетни теми във всички сфери — въздух, земя, море, кибернетично пространство и космос:

· Базови операции, защита и мобилност на въоръжените сили: 80 млн. евро са на разположение за създаване на способности за откриване на химични, биологични, радиологични и ядрени заплахи и за системи за противодействие на дронове;

· Разузнаване, защитени комуникации и киберпространство: 182 млн. евро са заделени за ситуационна осведоменост и защита в киберпространството, за ситуационна осведоменост и способности за ранно предупреждение по отношение на космическото пространство и за способности за морско наблюдение;

· Способност за провеждане на високотехнологични операции: 71 млн. евро ще бъдат заделени за модернизирането или разработването на наземни способности за прецизен удар от следващо поколение, способности за бойни действия на наземни части, способности за въздушен бой и системи за военноморски кораби;

· Иновативни отбранителни технологии и МСП: 27 млн. евро ще бъдат заделени за подпомагане на решения в областта на изкуствения интелект, виртуалната реалност и кибернетичните технологии, както и за подпомагане на МСП.

· В допълнение са предложени два проекта за пряко възлагане: 100 млн. евро за подкрепа на развитието на Eurodrone, способност от решаващо значение за стратегическата автономност на Европа, и 37 млн. евро за подпомагане на оперативно съвместимите и сигурни военни комуникации на ESSOR.

ЕС може да окаже подкрепа на революционните технологии в областта на отбраната, които могат да доведат до трансформационни промени във военната сфера. Така ще се подготвят условията за Европейския фонд за отбрана, който може да разпределя до 8% от своя бюджет за целта.

Комисията вече финансира пет научноизследователски проекта в областта на отбраната, сред тях и Океан2020, който е на стойност 35 млн. евро и оказва подкрепа на мисиите за морско наблюдение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.