ЕС праща писмо до британското правителство за ирландската предпазна клауза

Европейският съюз ще изпрати писмо до британското правителство, което съдържа уверения за предпазната клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, предаде Ройтерс, като цитира ирландската национална телевизия Ар Ти И.

Писмото от Брюксел ще подчертае, че предпазната клауза не е предпочитаният от ЕС начин да се избегне въвеждането на твърда граница, но тя не нарушава споразумението от Разпети петък и не е част от прикрит опит на ЕС да анексира Северна Ирландия, съобщи ирландската телевизия, без да цитира източници. В писмото обаче се подчертава, че не може да има предоговаряне на тази клауза.

Британската премиерка Тереза Мей ще направи изявление пред парламента в 15:30 ч. местно време, преди депутатите да продължат дебатите си по постигнатото от нея споразумение с Брюксел за Брекзита, предаде телевизия "Скай нюз", цитирана от Ройтерс. Гласуването е насрочено за утре, но се очаква споразумението да бъде отхвърлено.

Според Скай нюз в изявлението си Мей ще наблегне на новите уверения от ЕС за ирландската предпазна клауза, която цели да предотврати въвеждането на граничен контрол.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа