Ето го мароканеца, който опита да взриви бомба на гара в Брюксел

Терористът бе убит от белгийски войник, няма други пострадали в инцидента

Мароканец бе убит от белгийски войник късно във вторник на централната жп гара в Брюксел, след като задействал взривно устройство в поредния терористичен инцидент на европейска територия, предаде АФП. Няма други жертви в терористичния инцидент, тъй като самоделната бомба произвела далеч по-слаба от очакваното експлозия.

Мъжът, идентифициран като Осама З. (36 г.), започнал да крещи и опитал да детонира бомбата сред група пътници на гарата, която се намира само на няколкостотин метра от Гран Плас - основна туристическа дестинация в белгийската столица. Устройството представлявало куфар, пълен с газови бутилки и пирони, което се запалило. Мароканецът се затичал по перона, след което последвал слаб взрив. Той се върнал и с викове “Аллах акбар!” се нахвърли на войник, който го прострелял няколко пъти. Инцидентът предизвикал сериозна паника и след изстрелите стотици души хукнали да бягат през релсите да търсят убежище в местни кафенета и магазини.

“Бомбата е била със сериозна мощност, но не сработила както трябва”, каза вътрешният министър Ян Ямбон. Властите опровергаха медийни твърдения, че терористът носел шахидски пояс.

Заподозреният е от брюкселския квартал Моленбек, който отдавна е известен като свърталище на джихадисти и е свързван с предишни атаки. Смята се, че живеел там от 2013 г., но не е попадал в полезрението на службите, които извършиха обиски в квартала.

Премиерът Шарл Мишел потвърди, че е предотвратена терористична атака и заяви, че мерките за сигурност ще бъдат засилени. Нивото на заплаха от атентати обаче няма да бъде повишавано. “Няма да се оставим да бъде сплашени от терористи”, обеща Мишел.

В сряда сутринта полицията евакуира гарата в Намюр, Валония, и взриви подозрителен куфар. По-късно се оказа, че багажът е забравен от пътник.

Коментари

Задължително поле