Ето кои са най-скъпите лекарства в света

Zolgensma е за лекуване на спинална мускулна атрофия и една инжекция от него струва наз 2 милиона долара

Синтезирането на някои лекарства струва много пари, а болестите, за които са предназначени да лекуват, са изключително редки

Здравето е изненадващо скъпо удоволствие. В буквалния смисъл на думата. Когато ние или нашите близки имаме проблеми и трябва да ходим на лекарски преглед, тази мисъл често ни идва на ум, дори и да не говорим за най-сериозните заболявания. Какво можем да кажем за онези случаи, когато е заложен самият живот.

Лечението почти винаги изисква лекарства. Обичайните хапчета за кашлица, които някога са стрували копейки (на бълг. ез. - стотинки), сега са в хиляди, а понякога дори и в милиони рубли или долари, а цените на някои лекарства завършват с 5-6 нули.

Фармацевтичните компании се оправдават, че синтезът на някои лекарства струва много пари, плюс това, че е необходимо да се покриват и дългосрочните разходи за тяхното развитие. Също така върху високата цена оказва влияние и самото заболяване, което изисква употребата на специфични лекарства. Самата болест може да бъде изключително рядка и затова просто няма смисъл да се произвеждат големи количества от тези теснопрофилни лекарства.

Ще представя десетте най-скъпи лекарства в света. И тъй като всички лекарства имат различна честота на употреба, рейтингът е съставен на база на цената на едногодишен курс на лечение.

Золгенсма – над $2 000 000

Безспорен лидер по отношение на разходите е лекарството с търговското наименование Zolgensma. Научното му наименование е по-сложно - онасемноген абепарвовек. Това лекарство се използва за лечение на спинална мускулна атрофия (СМА), което е рядко генетично заболяване.
Лекарството е одобрено в САЩ за лечение на деца със СМА до 2-годишна възраст. Уникална характеристика на Zolgensma е неговата еднократна употреба. Но, за съжаление, няма толкова много хора по света, които могат да платят за инжекцията на това чудодейно лекарство за детето си: цената на лекарството е определена на $2 125 000.

В САЩ много от застраховките не покриват разходите за това лекарство, така че бе решено да се позволи на някои застрахователи да плащат лечението на своите клиенти на вноски от $425 000 за 5 години.

Миалепт - почти $855 000

Миалепт се използва за лечение на пациенти с дефицит на лептина с генерализирана липодистрофия. Най-просто казано, това е вродено или придобито ненормално разпределение на мастната тъкан в тялото. Болестта е придружена от нарушена работа на вътрешните органи.
Цената на един флакон Миалепт е $5093,32. Обикновено пациентите трябва да използват 14 флакона на месец. Цената на лечението за година е $855 678.

Лукстурна - $850 000

Лекарството е предназначено за лечение на наследствена дистрофия на ретината, заболяване, водещо до загуба на зрението и до пълна слепота. Пациентите обикновено се нуждаят от един флакон за всяко око с цената $425 000, или общо $850 000.

Бринейра - над $700 000

Бринейра (церлипоназа алфа) е предназначен за лечение на рядка наследствена болест, наречена късна детска невронална цероидна липофусциноза, смъртоносно разстройство на нервната система, при което детето постепенно губи способността си да ходи. Годишната цена на лекарството е над $700 000.

Солирис - $678 000

Използва се за лечение на рядка форма на анемия. Дозировката и честотата на приложение на лекарството зависят от възрастта на пациента и степента на заболяването. За по-голямата част от пациентите се предписва в такива дози, че годишните разходи надвишават $678  000.

Блинцито - $672 000

Антинеопластично средство, използвано за лечение на рядката форма на рак на кръвта и костния мозък. Най-често пациентите се нуждаят от 168 флакона годишно от това лекарството. Всяка бутилка струва около $4000. Като цяло лекарството ще струва $672 000 годишно.

Равикти - $664 000

Равикти (глицеринфенилбутират) се използва за лечение на пациенти с нарушен синтез на урея и помага за елиминиране на излишния азот от клетките на тялото, предотвратявайки натрупването на токсичен амоняк, който може да доведе до мозъчно увреждане и да причини кома или смърт на пациента. Като правило, за да се поддържа нормалното състояние на организма, пациентът се нуждае от 132 флакона от  лекарството на цена от $5031 за флакон. Общо лекарството ще струва над $664 000 годишно.

Лумизим - $643 000

Използва се за пациенти с болест на Помпе (наследствено автозомно-рецесивно заболяване, характеризиращо се с натрупване на сложни захари в организма в резултат на ензимен дефицит). Цена над $824 за един флакон, на пациента годишно това ще му струва около $643 000.

Актимун - $633 000

Актимун е одобрен в САЩ за лечение на остеопетроза (мраморна болест, образуване на необичайно плътна костна тъкан) и хронична грануломатозна болест, както и редки заболявания, които причиняват неправилно функциониране на имунната система. Един флакон Актимун струва $4798 в САЩ. За лечение в рамките на една година ще са нужни около 132 флакона. За една година цената ще е над $633 000.

Фолотин - над $500 000

Фолотин (пралатрексат) се използва за лечение на рядка форма на рак на кръвта. В САЩ цената на един флакон през пролетта на тази година леко се увеличи и достигна $5880. В зависимост от възрастта на пациента, състоянието му и степента на заболяване, за една година лечението с фолотин ще струва от  $400 000 до над $500 000.

Там, където се въртят големите пари, задължително се появяват и измамниците, които се опитват да спечелят. Фармацевтичната индустрия не прави изключение. Един от най-големите скандали в тази област е свързана с американския бизнесмен от албански произход Мартин Шкрели.

Шкрели направи своето име и богатство (оценено на $27 млн.) със спекулации с лекарства. Например, фармацевтичната компания Retrophin, която той създаде, изкупи правата върху лекарството Thiola, което се използва за лечение на рядко наследствено заболяване, и след това увеличи неговата цена с 2000%. По-късно бизнесменът бе принуден да напусне Retrophin, а самата компания го съди за нарушаване на правилата за търговия с ценни книжа.

Година по-късно новосъздадената от Шкрели фирмаTuring Pharmaceuticals направи същия трик с лекарството Daraprim и увеличи неговата цена от $13,5 на $750. В отговор за намаляването на цената на Daraprim, произвеждано от 1953 г., Шкрели заяви, че лекарството се нуждае от подобрение, а това изисква сериозни инвестиции.

В крайна сметка съдът осъди Шкрели на глоба от над $7 млн. и 7 години затвор, а американците го нарекоха злодей и „най-презирания човек в Америка“.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле