Ето кои са опасните рецидивисти, избягали от Софийския затвор

Прокуратурата публикува снимките и самоличността на двамата лишени от свобода, които избягаха този следобед от затвора в София. Това са:

- Радослав Ангелов Колев, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години, за убийство;

- Владимир Пелов Стефанов, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 30 години, за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Двамата са избягали около 16.30 ч. през централния вход на затвора, научи "Труд". Единият е бил въоръжен с пистолет, а другият - с нож. Успели са да преминат през две или три охранителни прегради, докато излязат на свобода.

Образувано е досъдебно производство по чл. 297 НК /бягство на затворници/, като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в Затвора София. По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса на Затвора София, посочват от прокуратурата.

На място в Затвора София са изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР.

СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

От дирекцията предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.

Владимир Пелов - един от най-опасните в Северозапада

Той влезе в затвора през май 2016 г.  за грабеж на златарско ателие и стрелба по полицай. За тези деяния той е осъден на 25 г. на две инстанции. Делото е обявено за решаване от септември м.г. от Върховния касационен съд. Той бил пуснат на свободата през 2013 г. заради глакуома, която увредила зрението на лявото му око. Пелов останал вкъщи, въпреки че състав на Софийския апелативен съд през март м.г. потвърди 25-годишната му присъда.

Пелов е подсъдим за двойния разстрел на братя в центъра на Ботевград през март 2016 г. Марко Найденов и Цветан Петров-Скинара издъхнаха от куршуми, след като били повикани по телефона на среща. Според разследващи обадил им се местен бизнесмен, който държи заведение в Ботевград. Една от версиите е, че той наел Пелов за килър, но така или иначе поръчителят досега не е разкрит. Единият от двамата братя бил покосен от изстрелите на място, а другият - докато се опитвал да избяга. Смъртта им вдигна на бунт ромската махала в Ботевград, където те живеели.

Преди години Пелов лежа 11 години и половина в затвора и за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов през 1997 г. Наказанието му по това дело беше 20 г. затвор, но заради доброто си поведение той бе пуснат предсрочно. Тогава зад решетките Пелов бе приет да следва екология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След пускането му предсрочно през 2011 г. извърши грабежа от златарския магазин и стрелбата по полицая, за които сега е подсъдим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право