Ето с какви оръжия разполагат Русия и Украйна при ескалация на конфликта в Донбас (ВИДЕО)

Поредната ескалация на напрежението в Донбас породи нови дискусии с какво би могла са се противопостави Украйна на Русия при евентуален сблъсък между двете държави. Според експерти може да бъде използвана техника, която изцяло да промени ситуацията в конфликтната зона. 

Преди време американското списание The National Interest състави списък на петте най-смъртоносни оръжия на разположение на руската армия. Според експертите това са зенитно-ракетният комплекс C-400 "Триумф", изтребителите Су-35C, бронираната машина БМП-3М, танкът Т-90М и самоходните оръдие 2С19 "Мста-С".

С какво обаче разполага украинската армия? Гордостта на страната е танкът Т-64БМ "Булат". Той представлява модернизирана версия на съветския модел на бойната машина. 

Киев разполага и с ракетната система "Ольха-М", която по думите на създателя й, може да изстрелва ракети на разстояние до 70 км. 

Украйна разполага и с чужди оръжия. Тя може да разчита на американските патрулни катери "Island" и "Mark VI". Киев разчита и на чешкото самоходно оръдие Dana-M2, както и на турските безпилотни летателни апарати "Байрактар".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа