ЕЦБ обмисля въвеждането на дигитално евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) сериозно обмисля пускането на официална европейска дигитална валута – дигитално евро. Все още обаче не е взето окончателно решение по този въпрос. Това съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард на видеоконференция, организирана от Международния валутен фонд (МВФ) по време на есенната сесия на ръководните органи на МВФ и Световната банка.

“Работата вече ще бъде различна, В страните, където царуваха парите в брой, сега има много повече доверие в дигиталните плащания. ЕЦБ обмисля дигиталното евро много сериозно”, каза тя, предаде БГНЕС.

Лагард добави още, че дигиталното евро не трябва “по никакъв начин” да замества паричните средства, а “само да ги допълва”. Тя смята, че евентуалното въвеждане на цифровата валута в ЕС е основно „фокусирано върху предпочитанията на потребителите“. Ръководителят на ЕЦБ смята създаването на дигиталното евро „сложен и отнемащ време проект, който няма да бъде осъществен за една нощ“, но „ще бъде по-евтин, по-безопасен и по-бърз“. В същото време, продължи Лагард, 60% от мултинационалните компании са преминали към широко използване на цифрови технологии в отговор на новата пандемия от коронавирус.

Според нея в Европа половината от служителите на различни компании работят дистанционно. „Само 10% от тях имат желание да се върнат в офиса“, добави шефът на ЕЦБ.

Коментари

Задължително поле