Жан-Клод Ван Дам - Евро мачо

“Мускулът от Брюксел”, майстор на бойни изкуства, холивудски екшън тиранозавър и голям приятел на нашата страна Жан-Клод Ван Дам навърши 60 години, спаси българското кученце Рая от евтаназия и стопли сърцата едновременно на любителите на домашните животни и ценителите на въздушните ритници от “Кървав спорт”, “Трудна мишена” и “Лъвско сърце”. Белгиецът с изрядна физика и турбулентно минало продължава да бъде една от най-интересните световни звезди.

“Моля ви, България, Българска агенция по безопасност на храните, направил съм толкова много филми във вашата страна, изхарчили сме милиони долари за туризъм и работни места. Обичам България и вие знаете това, затова ви моля, за моя рожден ден, моля Българската агенция по безопасност на храните да промени решението си.” Това написа Жан-Клод в неделя, а резултатите не закъсняха. След часове се разбра, че българското кученце Рая от породата чихуахуа, което трябваше да бъде умъртвено в Норвегия, защото няма редовни здравни документи, ще бъде върнато в България и спасено от евтаназия.

Ван Дам наистина е снимал много филми в България през новия век, включително и големия хит “Непобедимите 2”, където той играеше злодея, изправен срещу екипа печени наемници, предвождан от главатаря на целия проект Силвестър Сталоун.

Ала златният период в кариерата на Жан-Клод е от края на 80-те до края на 90-те години на миналия век. В това напомпано десетилетие на възход на мачо европейци в Америка - от “австрийския дъб” Арнолд Шварценегер до “шведската стомана” Долф Лундгрен - Ван Дам успя да превърне името си в престижен синоним на зашеметяваща бойна хореография, убийствен релеф и солиден континентален акцент. Да, той не играеше с дълбочината, класата и финеса на сър Бен Кингсли или Макс фон Сюдов, но, бога ми, знаеше как да пребива лоши в изобилие и на каданс.

Шпагатите и ритниците с въртене станаха зрелищна запазена марка на атлетичния белгиец. Както и кадрите с голия му трениран задник, който той държеше да показва навсякъде - от “Универсален войник” до “Максимален риск”. Жан-Клод Ван Дам сърфираше успешно върху екшън вълната, ударила Холивуд с мачо естетиката от епохата на Рейгън и Рамбо. Той направи най-големите си хитове като “Ченге във времето”, “Внезапна смърт”, “Двоен удар” и “Уличен боец” през 90-те, но генезисът на вандамовия екшън възход е през 80-те с класики на бруталната тупаница като “Кървав спорт”, “Киборг” и “Кикбоксьор”.

Ван Дам има внушителен спортен бекграунд, който предопределя неговия холивудски триумф. Като тийнейджър става майстор на каратето, печели титли, състезава се и като бодибилдър, изгражда физика и умения за екшън екрана. Съчетава суровата сила, прецизните удари и подробната мускулатура с елегантността на балетните движения. Учи балет пет години и след години казва: “Балетът е изкуство, но и един от най-трудните спортове. Ако оцелеете една тренировка по балет, ще оцелеете тренировка във всеки един спорт.”

Специфичната комбинация от балетна лекота и мачо агресия превръща стила на Ван Дам в екранна екстраваганца. Със залеза на безкомпромисното екшън кино от 80-те и 90-те идва и застой в кариерата на Жан-Клод. Още преди това той е навлязъл в саморазрушителна спирала. На връха на славата “Мускулът от Брюксел” се пристрастява към колумбийския прах. По-късно си спомня, че във времената на най-тежки холивудски ексцесии е пръскал по 10 хиляди долара за кокаин на седмица.

Прави няколко неуспешни опита да се изчисти, но най-накрая си стъпва на краката. Краката, които го направиха суперзвезда. Разказва че има и биполярно разстройство от малък и винаги е бил жертва на контрастни състояния и резки промени в настроенията.

Но през цялото това време той поддържа форма и от доста време публикува в социалните мрежи свои тренировки и зрелищни изпълнения. На 60 години Жан-Клод Ван Дам изглежда в остра кондиция и готов да раздава ритници на орди от лоши, транспортирани в странния културен пейзаж на 2020-а директно от златните мачо времена на 80-те и 90-те.

 

Родена звезда

Много съм доволен, че прие да играе злодея в “Непобедимите 2”. Той е родена звезда. Минал е през възходи и падения, но винаги е носил искрата, магията... Познавам го от много време. Невероятен е. Дойде на снимачната площадка и веднага започна да прави почти въртящи ритници на близо два метра във въздуха. Все едно не е минавало нинакво време и не е имал проблеми. Изигра един страхотен и заплашителен злодей и изненада много хора.

Силвестър Сталоун, актьор, продуцент и режисьор

 

Той щеше да бъде “Хищникът”

Ван Дам е фантастичен екшън актьор. Няма спор. Помня как през 80-те той трябваше да изиграе създанието от “Хищникът” под гумения костюм. Още не се беше прочул и щеше да бъде основно маскиран каскадьор. Но първоначалния замисъл отпадна. Нещата се влошиха бързо. Не беше заради Ван Дам - просто първата версия на костюма не работеше на екран. Стана ясно, че ни трябва много по-висок актьор. И се получи. А Жан-Клод направи собствена екшън кариера и се превърна в много сериозна конкуренция за мен и Слай.

Арнолд Шварценегер, актьор, продуцент и бивш губернатор на Калифорния

 

Каза ми, че иска да снима драма

Израснал съм с филмите на Ван Дам и му бях фен от дете. След години съдбата ме срещна с него и снимахме два филма заедно. Вече беше на години, но това, което ми направи впечатление бе добрата му физическа форма и уважението, с което се отнасяше към мен като режисьор и всеки един от екипа. Последният път когато се срещнахме беше преди 2 години си говорихме и той ми каза, че иска да играе сложни образи, иска да снима драма и да се развива като актьор.

Валери Милев, режисьор

Враждата със Стивън Сегал

Една от най-известните и забавни холивудски вражди е тази между двете екшън звезди Жан-Клод Ван Дам и Стивън Сегал. Силвестър Сталоун разказва как на парти в неговата къща в Маями през 90-те почти се е стигнало до бой между двамата. Ван Дам отишъл при Сегал, който в няколко интервюта през годините се е подигравал на Жан-Клод и е заявявал, че не е майстор на бойните изкуства. Белгиецът казал на будиста да се разберат по мъжки в задния двор на имението на Слай, но Сегал се скатал. Сталоун разказва, че тогава Ван Дам бил “твърде силен”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети