Жан-Пол Белмондо - очарователният грозник

Професионалист и на 88

Цял живот си съперничи с хубавеца Ален Делон

Сам изпълнява каскадите във филмите си

Казват му, че никога няма да прегръща жена пред камерата, а той има най-красивите актриси

Не иска да го запомнят като „летящия дядо на френското кино“

Още докато грозноватият Жан-Пол Белмондо е студент по драматично изкуство в Парижката консерватория, негов преподавател му предрича: “Вие никога няма да държите в прегръдките си жена на сцената или в киното”. Става обаче така, че в следващите години грозният красавец, както сам се нарича, снима интимни сцени и често има извънслужебни авантюри с най-красивите актриси от онова време. Заради завладяващия му чар Едит Пиаф изрича крилатата реплика: “Излизам с Ален Делон, но се прибирам с Белмондо”.
Негови партньорки на екрана са “момичето на Бонд” Урсула Андрес, Джина Лолобриджида, София Лорен, Катрин Деньов, Клаудия Кардинале. Интересът му към жените се проявява твърде рано - още на 6. Тогава буквално се захласва по икономката на баща си Жанет, когато я вижда да му позира гола.

Амурче в парижки фонтан

Жан-Пол Белмондо е роден в едно от предградията на Париж на 9 април 1933 г. и след броени дни ще навърши 88. Неговият баща е скулптор и момчето често позира за творбите му. Затова сега образът на невръстния Белмондо може да бъде видян като амурче в много от парижките фонтани.

Родителите на бъдещия актьор се развеждат и, за да им отмъсти, вместо на уроците, той набляга на бокса и футбола. Става шампион на Париж по бокс в средна категория. Три пъти го изключват от училище заради сбивания, бяга с пътуваща трупа и най-накрая решава с какво иска да се занимава - да бъде актьор. Това го води в Парижката консерватория, откъдето започва славната му кариера.

Белмондо дебютира в киното през 1957 г. с филма “Пеша, на кон и с кола”, но почти цялото му участие е изрязано при монтажа. По-забележима роля има в “Бъди красива и мълчи” (1958). В този филм играе за първи път с Ален Делон - актьора, с който ще се съревновава през целия си живот за любовта на публиката. Двамата се срещат само още два пъти на снимачната площадка - през 1970 г. в “Борсалино” и през 1998 г. в “Бащи трепачи”.

На върха на славата

През 1960-а Жан-Пол Белмондо участва в няколко филма, сред които “Чочарка” със София Лорен, “Модерато кантабиле” с Жана Моро и “До последен дъх”, смятан за един от главните филми на знаменитата “Нова вълна” във френското кино през 60-те години на миналия век. Именно ролята на симпатичния престъпник в най-известната творба на Жан-Люк Годар го издига на върха на славата, когато е само на 27 години.

През забележителната си кариера в киното, продължила повече от половин век, Белмондо работи с най-големите френски режисьори: Жан-Люк Годар, Франсоа Трюфо, Ален Рене, Клод Шаброл, Луи Мал, Жерар Ури, Жак Дере, Анри Верньой, Жорж Лотнер, Клод Льолуш. Снима се в повече от 80 филма и изпълнява над 40 роли в театъра. Всъщност сцената е тази, която го занимава през последните години. Белмондо е собственик на парижкия театър “Вариете”.

Той е бунтар, благороден престъпник, ченге, очарователен нехранимайко, професионален мошеник. Придава на ролите си леко пародийно звучене - такъв е в “Борсалино” (1970), “Великолепният” (1973), “Животното” (1977), “Професионалистът” (1981). Това го прави още по-симпатичен на публиката. А тя го превръща в свой кумир и започва да му подражава - да носи шапки “борсалино” като неговата, да държи цигарата или пурата по неговия характерен начин, да се усмихва като него и да копира жестовете му. Сред младежите възниква цяло направление, наречено “белмондизъм”, а публиката го нарича галено “Бебел”.

До 52-годишна възраст Белмондо изпълнява сам каскадите във филмите си. След получена травма се отказва, защото не би искал да го запомнят като “летящия дядо на френското кино”, както се изразява.

Отказва наградата „Сезар“

През 1989 г. Белмондо е удостоен с награда “Сезар”, която е френският еквивалент на “Оскар”, за най-добър актьор за ролята му на 50-годишен бизнесмен, инсценирал смъртта си, във филма на Клод Льолуш “Галеник на съдбата”. Той отказва да получи статуетката, защото нейният създател - скулпторът Сезар Балдачини, се изказал отрицателно за творбите на баща му Пол Белмондо.

Актьорът се снима в киното до 2001 г., когато участва в “Амазонка” на режисьора Филип дьо Брока. На 62 г. той получава инсулт, а шест години по-късно, на 8 август 2001 г. - втори, значително по-тежък, който го отказва от киното. Белмондо е наполовина парализиран и губи говора си, но с огромни усилия успява да се възстанови. Всички са изумени, когато шест години след мозъчния удар отново се появява на големия екран във филма на френския режисьор Франсис Юстер “Мъж и куче”. Там актьорът вече не играе гангстер или таен агент, а самотен старец, изхвърлен на улицата с единствения му останал приятел - неговото куче.

“В момента, когато се включи камерата, в мен нещо избухна, възстанових младостта си... Този опит да бъда погребан ме мотивира допълнително. Исках да докажа на всички, които ме смятаха за мъртъв, че още съм тук... Минаха години, за да възстановя говора си... Искам да бъда пример на младите и на тези, които не са толкова млади, които имат слабост да се затварят в себе си в труден момент. Искам да им кажа, че трябва да се борим, да не се отпускаме и винаги трябва да се гледа напред. И аз можех да се оттегля в ранчото си, да се усамотя, но така нямаше да мога да помогна на себе си. И едва ли филмът, който току-що завърших, ще бъде моята лебедова песен”, казва многозначително любимецът на публиката.

През 2018 г. излиза биографията на Жан-Пол Белмондо “Хиляда живота струват повече от един”, в която разказва интересни случки от миналото си и романтичните си увлечения. През 2019 г. той бе удостоен с високото френско отличие Орден на Почетния легион. Притежател е на наградата “Златен лъв” за цялостно творчество от кинофестивала във Венеция и на почетна “Златна палма” от Кан.

Любовни авантюри

За възстановяването му след инсулта играе огромна роля неговата втора съпруга Натали Тардиве, бивша манекенка на “Шанел”. Двамата се женят на 31 декември 2002 г. като преди това имат 13-годишна връзка. Тя се грижи за него и след първия му инсулт. На 13 август 2003 г., когато актьорът е на 70 години, се ражда дъщеря им Стела. Тя е четвърто дете за Жан-Пол Белмондо. Другите три - Патрисия, Флоранса и Пол - са от първата му съпруга Елодия Константин, с която са женени от 1952 до 1968 г. Най-голямата дъщеря на актьора - Патрисия - загива при пожар през 1994 г., синът му става пилот във Формула 1. Флоранса е женена за американец и живее в Калифорния.

Бракът на Белмондо с Елодия се разпада заради любовното му увлечение по актрисата Урсула Андрес, започнало през 1965-а и продължило до 1972 г. След Урсула той има връзка с Лаура Антонели - момиче от корицата на Playboy. Тази авантюра продължава до 1980 г., когато моделката е заменена с бразилската манекенка и певица Карлос Сото Майор.

След като Белмондо я изоставя, Лаура се отдава на алкохола и наркотиците и загубва работата си, а бразилката след няколко години е изместена от Натали Тардиве. С нея актьорът се запознава през 1989 г. на Откритото първенство на Франция по тенис, докато двамата разхождат кучетата си - нюйоркски териери.
Въпреки че се грижи за Белмондо след инсултите му и му ражда дете, което той обожава, на 75 години актьорът иска развод от Натали през 2008-а, защото в ресторант на Лазурния бряг е срещнал нова любов - Барбара Гандолфи. Тя е бивш модел на Playboy и финалистка на конкурса “Мис Белгия”. “Изкушението е парфюм, който вдишваш, докато не поискаш да имаш целия флакон”, казва Белмондо.

Скоро в пресата гръмва скандал, че плеймейтката се занимава с незаконен бизнес и финансови машинации. Белмондо се оказва една от жертвите є - тя се е опитала да измъкне пари и от него. Актьорът няколко пъти дава показания пред белгийските и френските власти, докато тече разследването срещу Барбара и съпруга є, който е правил парични преводи в Дубай.

Белмондо трябва да дава обяснения за заем от 200 000 евро, които е дал на Гандолфи. Полицията го убеждава да съди измамницата, но актьорът постъпва благородно и просто се разделя с нея през 2012 г., без да є търси сметка. Тя е призната за виновна и осъдена на 9 месеца условно и 5500 евро глоба. Присъда получава и съпругът є. Заемът от 200 000 евро, даден от Белмондо, така и не е върнат, но адвокатът на актьора твърди, че той не иска повече да се говори за тази стара история.

Любовта понякога наистина е сляпа...

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл