Жан-Пол Готие - Примадон на модата

След 50-годишна кариера на модната сцена дизайнерът Жан-Пол Готие се поклони пред публиката за последен път, на грандиозно дефиле на Френската седмица на модата. От неговия бранд обявиха, че бизнесът му с парфюми и аксесоари продължава, но 67-годишният дизайнер спира да проектира облекла.

“Висшата мода не е мъртва!”, каза след последното си ревю в Париж легендарният френски дизайнер Жан-Пол Готие. Въпреки това оттеглянето му слага край на едно необикновено измерение в модата. Измерение, която Готие сам си създаде, проверявайки съвсем непредпазливо докъде може да си играе с границите на дизайна. И след като първоначалния смут отмине, накрая се оказва, че всъщност успява да го прави точно до ръба. Или ако не - да премести лимита за допустимото.

Самороден талант, без художествено или свързано с модата образование, днес той е смятан много повече за гениален моден диктатор и новатор, отколкото за твърде екстравагантен творец.

Роден в предградие на Париж, единствено дете на счетоводител и касиерка, Жан-Пол Готие развива усет и вкус към модата още в ранна възраст. Израства в дома на баба си, за да избегне влиянието на родителите си, които искат той да стане учител.

Докато другите деца играят на улицата, Жан-Пол рисувал скици. Когато е едва шест годишен прави първите си “дизайнерски” опити с плюшеното си мече, след като открива корсети в гардероба на баба си, които по-късно ще се превърнат в най-ярките символи на бъдеща марка.

На 13 години прави колекция с дрехи за баба си. На 17 вече се чувства достатъчно уверен в способностите си и изпраща скици на дизайнера Пиер Карден. Той оценява таланта на младото момче и го наема за асистент, където прави първите си стъпки във висшата мода. В следващите 6 години Жан-Пол Готие трупа опит при Жак Естерел, Жан Пату и отново при Пиер Карден.

През 1976 г. Готие основава своя модна марка и прави първото си ревю в Париж. Иновативният и шокиращ характер на дрехите му кара публиката и критиците да забравят мигновено факта, че Готие няма образование в областта на модата. Той започва бизнеса си с помощта на половинката си Франсис Менуж, с когото изграждат реномето на марката Jean Paul Gaultier.

“Enfant terrible” или ужасното дете на френската мода, както го нарича гилдията, се прочува с провокативния си стил и името му е свързвано с много емблематични творения. Той разбива стереотипните представи за половете, изважда на показ уличната мода и влиянието на пънк културата.

Още преди други дизайнери да дръзнат да си го помислят, в дрехи на Готие по модния подиум се разхождат възрастни мъже, доста закръглени дами, модели с татуировки и пиърсинг. Французинът вади на показ бельото по времето, когато то свенливо се прикрива и го поставя в светлините на прожекторите с роклята си с корсет, която дебютира през 1983 г. Две години по-късно, шокира света с поли за мъже.

През 1990 г. партньорът на Готие Франсис Менуж умира от СПИН и от тогава той живее сам. Въпреки тежкия период не се поддава на неуспеха. Същата година създава едно от емблематичните си творения -тоалетът на Мадона за турнето Blond Ambition. Певицата се появява на сцената с конусовиден сутиен под мъжки костюм с предизвикателни цепки. Сутиенът става емблема на Готие и му печели международно внимание за пореден път. Няколко години по-късно пуска първата си линия парфюми и аксесоари, които доразвива усилено през последните години.

В началото на 90-те светът вече знае добре кой е Жан-Пол Готие и с нетърпение очаква всяка негова изява. Облечен почти винаги в своите пуловери на райета, дизайнерът бързо става един от най-известните модни диктатори в света Той успява да направи това, което никой преди него не съумява - съчетава бизнеса и висшата мода, като комерсиализира моряшката фланелка, която остава негова запазена марка, а от друга страна облича музикални икони с ексцентрични тоалети. Той е и създал костюмите за редица филми, известни със своя стил, като “Петият елемент” ,“Кика” и “Готвачът, крадецът, жена му и нейния любовник”. Прави тоалети за Никол Кидман, Лейди Гага и още много звезди.

На последното си шоу Готие загатна, че няма изцяло да спре да работи.

“Може да продължа с моето откачено модно шоу и просто да правя други неща, които харесвам. Нямам намерение да се отдалечавам от модата, но ще правя нещо по-различно”. И мнозина се надяваха, че той ще се завърне, макар и под друга форма, още преди да са стихнали аплодисментите след края на шоуто, защото неговата висша мода още дълго няма да е мъртва.

 

Открит гей, против границите между половете

Открит гей, Жан-Пол Готие е считан за символ на френската и изобщо световната гей култура. В модата си той целенасочено разменя и разиграва ролите на двата пола непрестанно, облича ги като близнаци, обува мъжете в клинове под прозрачни поли с обръчи, а жените в жокейски костюми с кожени панталони и бичове. Той е един от първите, които пускат унисекс колекция дрехи.

“Благодаря на живота! Аз съм гей, инат и се гордея, че съм такъв!” Любовник, приятел, негова дясна ръка и единствена половинка до днес, Франсис изиграва най-важната роля в кариерата на Жан-Пол Готие.

Той разказва, че е открил своята хомосексуалност гледайки Ромео и Жулиета на Франко Дзефирели. Разбрах, че харесвам момчета, защото бях привлечен колкото от Оливия Хъси, толкова и от Ленард Уайтинг”.

 

За него

Той е моят наследник, утрешната мода

Готие е моят наследник в света на модата. Аз съм въплъщение на вчерашното, а той - на утрешното. Бях поразен от неговите идеи и талант да мисли различно, още като беше мой асистент и правеше първите си стъпки в модата. Тогава се работеше различно. Харесвах почерка му и цветовете в рисунките му. Той е смел и се запомня.

Дизайнерът Пиер Карден

 

Прави политика със своите модели

Винаги е бил много провокативен и склонен да рискува. Той прави политически изявления със своята мода. Има чувство за хумор и ирония - това ми пасва страхотно, защото иронията е част и от моята работа. Имаме истинска любовна афера. Тоалетите му за турнето ми Blond Ambition през 1990 г. бяха незабравимо събитие в света на модата.

Мадона

 

Аз съм му заклет фен

Аз съм един от най-заклетите фенове на Жан Пол-Готие. Обожавам да нося негови тоалети, Те са оставили следа в кариерата ми. Щастлива съм, че толкова пъти сме работили заедно. Неговите ревюта са истински спектакъл, шоу за ценители, но без предразсъдъци.

Никол Кидман

 

Влага чувство за хумор

Има и други велики дизайнери, но не ми хрумва никой с неговото качество и уникалност. Има много красота във висшата мода, но в неговите великолепни работи той влага и чувство за хумор. Мисля, че това е ключът.

Дита фон Тийз, кралицата на бурлеската

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети