Жегата изпържи пак Западна Европа (инфографика)

Живакът в Белгия удари над 42 градуса

Втората за месец вълна от горещ въздух от Сахара, която залива Северозападна Европа от началото на седмицата, предизвика нови температурни рекорди, в голямата си част неизмервани досега, предадоха световните агенции. Великобритания отбеляза най-горещия си юли с над 38 градуса по Целзий средна температура за страната в четвъртък, докато неочаквано високите температури предизвикаха забавяния и спирания на железопътни връзки заради проблемите с релси.

Същевременно Германия и страните от Бенелюкс засякоха през седмицата живака в термометрите над 40-41 градуса, с рекордьор Белгия гонейки близо 42 и предупреждения от властите към гражданите да се съобразяват с условията, след издаването на червен код за цялата територия на държавата.

Подобни предупреждения бяха издадени и от властите във Франция, където високите температури са вече причина за сериозни горски и полски пожари. По данни на АФП над 2000 хектара земеделски земи са били унищожени в северната част на страната, в бедствие, което местните органи все още се опитваха да овладеят в петък.

Коментари

Задължително поле