Жега и дъжд през август

Температурите ще стигнат 38 градуса, валежните периоди ще са два

Август ще бъде с температури близки, а в повечето равнини и низини над нормата. Средните ще са между 28 и 32 градуса, а средните минимални - между 15 и 18 градуса. Валежните периоди са от 7 до 15 август и между 21 и 24 август.

Относително по-топло ще бъде над южните и източните райони. Валежите ще бъдат около и над нормите, като най-малко ще вали над югоизточните райони, превишение на месечните норми се очаква в планинските части на Западна и Централна и България.

32-100Август тази година ще започне, така както ще завърши юли – с нестабилно време и чести валежи. В сряда облачността ще бъде разкъсана, по-значителна в следобедните часове. Главно над североизточните и югозападните райони ще превали и прегърми. В четвъртък следобедни валежи и гръмотевици ще има над по-голямата част от страната. В петък и в събота над повечето равнини и низини ще се установи предимно слънчево време, с максимални температури между 27 и 33 градуса. Повече облаци с условия за кратък дъжд ще останата над Източна България и планините.

По Черноморието в края на седмицата ще се усили вятърът и това ще доведе до усилване на вълнението по крайбрежието. Към 5-ти, 6-ти август максималните температури ще бъдат от 31 до 36 градуса. Слабо и кратко понижение ще настъпи около 7-ми, когато на места от запад на изток за кратко ще превали и прегърми. От 8-ми до 10-ти ще бъде отново предимно слънчево, около и след пладне и горещо.

През първите дни на второто десетдневие има повече облаци и следобедни валежи и гръмотевици се очакват над западната половина на страната, докато на изток ще бъде слънчево и горещо. В средата на десетдневието ще имаме сух и горещ период, с температури до 38 градуса, като не са изключени и по-високи стойности. Впоследствие ще настъпи нормализиране на температури, придружено от превалявания и прегърмявания. В началото на третото десетдневие ще има условия за по-масови превалявания, но след това има голяма вероятност за слънчево и по-топло време.

32-1Геопрогноза: 3 дни магнитни бури

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска и земното магнитно поле ще бъде спокойно, без условия за магнитни бури. В резултат на по-силни слънчеви изригвания, през периода 18-ти – 20-ти август ще има смущения в земното магнитно поле. Към този момент очакванията са магнитните бури на тези дати да бъдат слаби и да не оказват съществено влияние на комуникациите.

През август у нас най-високите температури са отчетени в Чирпан 45 градуса, в Сандански 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов 43, и др. В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерена на 11 август 1994 година. В Пловдив на 22 август 1922 година са отчетени 41 градуса, а в Плевен на 12 август пак 1922 година: 43 градуса.

Народна метеорология: Горещ ли е, иде студена зима

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За август народната метеорология гласи:

Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето