„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Огнеборци гасят пожар на сметището на Велинград

Желан, но зле приет съм аз

Всяко лято излиза наяве нова проява на хищничество по морските ни курорти. Поредният сюрприз е на вълна „здравеопазване“. Медицинските прегледи в комплексите били три пъти по-скъпи, а линейката се оказва лукс на стойност 100 лв за повикване. За една инжекция скубели по 30-40 лева, а за кардиограма – стотина… И понеже нашите курортни мародери тъй мразят да се споменава Гърция, че пришки им избиват на ушите, ще им разкажем за един познат, който наскоро се завърна от летуване на тамошен остров, което било помрачено от инцидент. Ужилило го насекомо, а той алергичен. Подул се скоростно, закарали го в здравния пункт, там го посрещнали като ВИП персона, поставили му инжекция и като си посегнал към портфейла на тръгване, решително го възпрели. Спешната помощ се оказала безплатна. Да, да! Ето поредна причина към българското море да има отлив, а към гръцкото – прилив на туристи.

Вярно, че българският доктор в преобладаващата си част е беден като църковен плъх в сравнение с гръцкия, но не само затова дере туристите. Той просто е органична част от цялото алчно разбойничество в крайбрежната шир. Линейката за 100 лв. не е самородно явление. Тя е в кръвна близост с таксито, чиито цени са своеволно безсрамни. Примерно отсечката от 6 км между Созопол и Черноморец възлиза на 25 лв. По 4 лв. на километър, като да е с реактивен двигател, а не раздрусана бракма с мазна тапицерия и спарен въздух. Впрочем всяко лято цените на превоза се покачват. Миналото за същото разстояние искаха 20, сега – с 5 отгоре… Същото се отнася и за автобусите, които превозват летовници от вътрешността на страната – билетите постъпателно поскъпват с някое левче. Щото за има-няма 5 години се увеличиха с 5 лева. Е, няма го онзи размах на таксиджията, който същата разлика я постига от сезон до сезон.

Пословично брутално е чадъреното мародерство, за което много се писа в подстъпите на лятото, но файда йок. За едната сянка и два шезлонга на Златни пясъци крънкат по 30 лв, а на Черноморец-Изток, малкото заливче до местността Червенка, за същата услуга – по 40… На всичкото отгоре концесионерите са оставили едва една четвърт от плажчето за свободно ползване. И там се гъчкат лакът до лакът дошли за уикенда хорица от Карнобат, Ямбол, Сливен… Да ги ожалиш. Ама и руснаците се опарили. Ето отзив на едни такива потърпевши:

„Основният недостък бяха претъпканите плажове. Не може да разположиш кърпата си на 50 м от плажа, освен ако не платиш на местния концесионер… Постлахме хавлията си до водата, докато концесионерът извика полиция – по наша молба, тъй като нямахме намерение да си тръгнем. Без разправии, просто помолихме полицейските служители да ни напишат официална глоба, като пояснят нарушението ни. Естествено, те не можаха нищо да напишат, тъй като плажовете са обществени, а ние мирно си седим с детето. Полицаите останаха 5 минути и си тръгнаха…“

От плажното обслужване преминаваме към заведенията и търговийката. В заведенията, освен че цените са изначално пресолени, се мами и в сметките. Вписват се непоръчани артикули или се правят „неволни“ грешки в бройката на консумираното. Неслучайно на летището във Варна туроператорите раздавали брошури с изричната препоръка при всяка покупка в магазин или отсядане в заведение да се изисква касов бон и да се проверява.

Но някак съвсем не върви за „добре дошъл“ да предупредиш още скъпия гост, че местните плодове и зеленчуци се теглят на „специални“ кантари, които намаляват чувствително грамажа. Съвсем пък не е за пред хора историята, разказана от свидетел в мрежата: Англичанин си поръчал голям дюнер, но му дали среден. Свидетелят също поръчал голям и го получил. Като попитал защо за англичанина среден, обяснили, че този размер бил за чужденци…

Въобще стихът на великия Франсоа Вийон „Добре приет, но нежелан съм аз“ на тукашни курортни ширини добива парафразата „Желан, но зле приет съм аз“. И после – Ах, ох, кое гони туристите? Кожодерството ги гони, кое!

Грабна ми телефона и избяга

„Винаги съм харесвала тази страна. Но тази година ваканцията беше ужасна! В стаята в хотела нямаше интернет и се наложи да си го платя допълнително (около 1500 рубли). Сигналът обаче беше слаб. От рецепцията казаха, че ще решат проблема, но не направиха нищо. На петия ден ми откраднаха мобилния телефон в кафенето на хотела. Някой го грабна и избяга. За мен това беше шок. На мои приятели им изчезнаха пари от стаята…“ Спомени от лятото на Елена Ястребова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Така ще си умрем бедни и прости.За това поета е казал прост народ-бедна държава.Няма друго племе на тоя свят дето да е било 200 год. под византийско робство, 500 години под турско иго, 45 години под комунистически геноцид.И изведнъж демокрация-демек слободия.Е няма как да стане освен след стотина годинки прочистване от остатъците на по горе изброените подтиснически периоди.

 2. поредната овца плюеща по България , а че в Гърция няма спасители на плажа , няма медицинска помощ и е в пъти по-скъпо от България нищо не се казва , примери мога да предложа на овцата колкото иска , например руснаци направили грешката да бъдат в Гърция са ми казвали как с наемали кола за да дойдат до България за да получат медицинска помощ , вижте отлива на германците от Гърция , стига сте ми давал за пример селяците-муфтаджии ходещи на море в Гърция с пълни багажници – буркани , мръвки , домати , сланина и т.н.т.

 3. България има няма 400 км брегова ивица и на година има около 120 човека удавени. В Гърция, бреговата ивица е над 10 000 км и на година има около… 120 човека удавени. В Гърция няма спасители, в България има. До тук с логикатана господин някой. Отделно където в Гърция не се заплаща шезлонг тъй като има общински които са безплатни или си поръчваш кафе и това ти гарантира шезлонгът. Напливът от чужденци няма как да ни го пробутваш г-н някой защото тази година навсякъде има туристи заради отливът от Турция. Така, че да в Гърция няма да я посетят двадесет милиона туристи а двадесет и един тази година.

  1. ти си поредното завистливо тъпо парче , търсещо муфта и плюещо по страната си , ходи ако щеш на майка си в гъза , само спри да плюеш по България , защото рано или късно ще попаднеш на някой като мене и тогава ще разбереш за какво иде реч ,ферщеен

   1. Нито съм завистлив нито страхлив. Ти, че не можеш да направиш разлика между хейтване и обоснована критика си е твой проблем.

 4. плажовете в страната ни са отделно мръсни и неподдържани. Наскоро имаше снимки на „водораслови“ планини в слънчака. Да не говориме, че скоро бях на Червенка и плажът се състоеше от фасове. В Гърция плажът се почистваше всеки божи ден. Относно спешната помощ тя е безплатна в Гърция, но наистина ако искаш частно лечение и не е спешноще ти съдерът кожата и ако отидеш в Смолян със наета кола ще ти излезе по евтино разбира се.

  1. Защо трябва да ходиш до Смолян с наета кола за спешна помощ??? Нещо не разбирам. Спешна или каквато и да била медицинска помощ трябва да е НА МЯСТО и безплатна.

   1. Люси. Спешната помощ е БЕЗПЛАТНА. В случая щом са ходили до БГ с нает автомобил, не става въпрос за смешна помощ пък кой каквото иска да ми казва. Най вероятно, човекът е имал хранително натравяне и не е бил класифициран за спешна помощ, но понеже боли и не сме свикнали в страната ни да ни отказват и сме свикнали да минаваме тънко и хората са си отишли в България щото са им поискали пари. Отделно е въпроса, че ако си здравноосигурен в страната си не ти отказват в европа лечение.

 5. Проблемите по нашето море, според нашето скромно мнение, идват от ниското качество на управляващите там – шепа мутри,алчни и аморални същества, които имат лафа – вложих 2 лв, но от тях ще смукна 5-7 лв. Просто с туристическия бизнес, изключително важен за България, се занимават най-неподходящите за тая работа хора. И ние бяхма тази година в Гърция и срещнахме добри хора, но и нас таксиджията ни ‘извози“със сметката. От Атина до Пирея ни струваше около 40 евро, видяхме ги на екранчето но таксиджията ни поиска 55 е каза, че 40, даже 38 е било “грешка“. Ние знаехме, че ни лъже, но въпреки всичко му дадохме 60 евро, нали се казваше и Димитриус, като дядо ни Димитър:))) Други туристи от норд америка и европа ни казаха да сме го заплашели, че ще викнем полицай (те така направили) и техния им взел 40..Така че никъде не е идеално, но в България турмафията е действително онагляла и мн изгладняла:)))

 6. “Никой не гласува – КУПУВАТ И НАГЛАСЯТ ИЗБОРИТЕ !!!“ За съжаление това е жестоката Истина – масови фалшификации и лъжи..Просто сме хванати като в капан от шепа престъпни безродни елементи…

 7. Да ти еба майката миндил дърт , знаеш ли че вдигнаха данъците с 50 процента , а мършо долна

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.