Жельо Бойчев: Залага се по-нисък БВП и се прогнозират по-ниски приходи в бюджета

Този път имахме един много сериозен подход към предложенията в държавния бюджет и първо започнахме с приходната част, каза пред БНТ Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ"БСП за България".

Направихме един преглед на състоянието на страната и виждаме какви са проблемите - каква бедност, все по-голямо неравенство, все по-голямо разслоение между регионите, проблеми в образование, здравеопазване, изведохме тези основни неща на преден план и видяхме, че трябва да сменим модела, начина на финансиране на тези модели включително, продължи той.

Бойчев каза, че заради поредния път се залага по-нисък брутен вътрешен продукт и така се прогнозират и по-ниски приходи в бюджета.

Няма пари от контрабандата, категоричен бе зам.-председателят на "БСП за България". Данъчноосигурителните приходи 2008 г. представляват 32% от БВП. Към момента разчетите ни за следващата година са по-ниски от това историческо ниво. Приходите от ДДС са 10,8 през 2008 г. от БВП, в момента са 9. Приходите от акциз са 6,2 през 2008, а в момента се планират под 5%, защото брутният продукт расте и ние имаме в момента икономически растеж в голяма степен базиран на потреблението. Парадоксът, точно косвените данъци, които са с огромен процент в приходите, намалят като относителен дял в брутния продукт, продължи той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика