Жельо Бойчев: Ще се стремим информацията от комисията за ЧЕЗ да стане публична

Целта на Парламентарната анкетна комисия за сделката с ЧЕЗ, на която той е председател, е да се отговори публично на ред въпроси. Това заяви председателят на комисията и зам.-председател на ПГ на БСП, Жельо Бойчев, по БНТ. Той допълни, че скандалът около сделката с ЧЕЗ не е предизвикан от БСП, а от „хаотичните“ действия на управляващите и премиера Борисов.

Има големи очаквания от комисията, отбеляза Жельо Бойчев и подчерта, че ще се направи всичко възможно тя да ги оправдае. Според него управляващите са били поставени в безизходица по въпроса за съставяне на комисията.

"Те първо твърдят, че не знаели нищо за сделката, след това Борисов поиска оставката на министъра на енергетиката. Щом нищо не зависи от нея, защо си подава оставката? Борисов създаде скандала. Същият министър-председател, който продаде 33% от ЧЕЗ, каза, че иска държавата да влезе в тази сделка. Така че въпросите висят", осочи Жельо Бойчев.

Няма смисъл българската държава да влиза в сделката по начина, по който си го представя ГЕРБ, поясни Бойчев. Според него държавата трябва да влезе в ролята си, като се промени подходът към управление на държавната икономика: да има ясни бизнес планове и принципи, по които да се управляват. В конкретния казус с ЧЕЗ ще се търси отговорът на ред въпроси, сред които защо се стига до държавна намеса в сделката и как ще се финансира.

Ако сделката е прозрачна, ще се потърси отговорността на държавните регулатори, които последни са разбрали за детайлите около сделката, заяви Бойчев.

"Скандалът не го предизвиква БСП в тази сделка, а хаотичното поведение на министър-председателя и управляващите", добави той.

Жельо Бойчев потвърди, че Комисията ще се стреми информацията, която придобие, да стане публична.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика