Жени Джаферович пред “Труд”: Да си инфлуенсър е професия на пълен работен ден

Не бих рекламирала продукт, в който не вярвам

От инстаграм може да си докараш добър месечен доход

Най-добре е да се качват снимки в неделя следобед

Най-важна при грижата за кожата през лятото е слънцезащитата

Фейсбук стана твърде нагативен, по-често влизам в инстаграм и ютуб

Важно е в профила ти да има полезна информация, а не само красиви снимки

*От английския глагол Influence - повлиявам, оказвам въздействие. Инфлуенсърите са хора, които имат силно влияние в социалните мрежи, голям брой последователи, поведението и мнението им се взимат под внимание.

- Жени, какво е необходимо на един човек, за да стане известен инстаграм инфлуенсър в България?

- Няма особена разлика в България или по света. В тези социални мрежи хората търсят развлечение и за да си им интересен трябва да имаш хубаво съдържание. Това е най-важният фактор някой да те последва, а не само да имаш хубави снимки. Има много профили с хубави снимки, но трябва да предлагаш и информация, която е полезна за тях. За да се превърне в работа последователите ти трябва да се информират от теб за нови продукти и тенденции.

- Може ли инстаграм да бъде работа, която ти носи достатъчно доходи?

- Може да бъде работа и човек може да изкарва един добър месечен доход само от това. Не бива да се подценява, защото отнема много време - аз например тази седмица имам да снимам едно видео, да монтирам други две, да обработвам снимки и да подготвям неща занапред, защото ще пътувам. Качественото съдържание изисква доста време, а е важно да бъде такова, за да се върнат после хората в твоя профил.

- Основно от рекламни снимки ли се печелят пари?

- Да, но това става постепенно. След време фирмите започват да те търсят, вече има мениджърски агенции и сайтове, които имат контакт с брандовете и популярни личности в онлайн пространството - и ги свързват, като печелят от това. За мен е много важно когато човек рекламира нещо да има някаква хигиена, а не да приемаш всичко, за което ти платят. На много предложения дори не отговарям - има фалшиви страници, фалшиви продукти или такива, за които аз не вярвам, че работят - например хапчета за отслабване или други подобни. Не мога да кача снимка с такъв продукт, колкото и да ми се плати, защото знам, че ме следват и деца, които могат да го купят и по някакъв начин да им повлияе зле. Добре е, ако си насочен в една сфера - например красота, да се посветиш на нея и понякога да я разширяваш за разнообразие, но не и да разбираш от всичко.

- Колко последователи трябва да имаш, за да започнат да те търсят брандовете?

- По-скоро е различно при всички. Има момичета, които сега започват да се занимават с влогърство и сами търсят брандовете, за да рекламират техните продукти, срещу по-ниски суми. Аз например имам над 100 000 последователи, което погледнато в световен мащаб е много малко, но за България съм по-напред. И ако една марка иска да се позиционира на българския пазар, тя търси много хора, с по-малко последователи. Ти трябва наистина да си пробвал тези продукти, да вярваш в тях и те наистина да работят добре, за да ги препоръчаш на хората. Защото, ако препоръчаш два пъти нещо, което не е качествено и те си го вземат, третия път няма да ти повярват, дори ще те отследват - тоест ти губиш от това нещо.

- Все повече се говори, че много известни личности си купуват фалшиви лайкове и последователи, как ще го коментираш?

- За мен това е болна тема, защото много пъти ми се е случвало да съм ангажирана в някаква рекламна кампания с хора, за които всички знаем, че са с купени лайкове и още в началото категорично отказвам да имам общи снимки с такива хора. Защото, ако аз кача снимка с тях и ги отбележа, моите последователи ще влязат в техните профили и заради бройката автоматично ще ги последват. За мен това не е приемливо, защото аз се занимавам с това нещо от години - за мен се е превърнало в работа и вкарвам цялото си време в него - не от 8 до 5 например, а 24/7. Ти трябва да споделяш личния си живот, да си достатъчно интересен и аз съм се съгласила да правя това. И затова ми е много болно някой просто да си купи бройка и хората да се лъжат по това. Но то важи за всяка професия. Същото е и да си купиш диплома и да застанеш редом до някой, който е учил години за това - да взимаш същата заплата, без изобщо да знаеш колкото него.

- Ти кога започна да развиваш инстаграм канала си?

- За мое съжаление твърде късно започнах. Имам инстаграм профил от 2012 година и моята кума (фитнес моделът и инфлуенсър Янита Янчева - б.а) още година, две по-късно ми казваше, че това е бизнес и трябва да започна да му обръщам повече внимание. Но тогава се роди Леа и не можех да отделям време, не вярвах особено, че има смисъл. Чак през 2016 година, когато дойдохме в София, започнах да го развивам по-активно. В инстаграм, ако си по-пасивен и качваш нещо веднъж месечно никой няма да го види. А ако харесваш снимки, коментираш, следваш повече хора, инстаграм показва самият теб по-често и достигаш до по-голяма аудитория.

- Колко време отнема заснемането на една снимка, достойна за профила на инфлуенсър?

- Ще ти дам нагледен пример - телефонът, с който съм сега, ми е от една година и с приятелите ми се смеем, защото вече има 42 000 снимки. Трябва да ги изтрия или поне много голяма част от тях, но ще отнеме много време. Понякога снимам 100-200, за да си харесам една и да знам, че когато я кача ще се хареса на хората - тя не може да е просто някаква обикновена снимка - доста рядко се случва да е първата или една от пет. Това дори и обикновените хора го знаят - никой не се харесва на всяка снимка. Има кадри, които може аз да одобрявам, но знам, че когато ги кача няма да се харесат - и с това се съобразявам. Важно е също и в колко часа качваш.

- Кога е най-подходящото време?

- Със сигурност събота и неделя. Особено неделя привечер или сутринта, за да излиза цял ден снимката - това са най-хубавите часове, защото всички си почиват тогава и са повече на телефоните си.

- Важно ли е да споделяш лични моменти, снимки със семейството и децата си?

- Зависи какъв профил развиваш - дали е по-бизнес ориентиран или по-личен. Ако е нещо средно и успяваш да варираш между двете, както горе-долу аз успявам, мога да покривам повече неща. За мен е по-добре да споделям малко повече лично, разбира се, не всичко.

- Какво смяташ за тенденцията да се правят профили на деца на популярни личности?

- И моята дъщеря има профил. Смятам, че дали качваш снимки на детето си в твоя профил или то има отделен профил, няма кой знае каква разлика. Аз управлявам профила й, имам достъп до него и всичко минава през мен - аз трябва да го видя, за да го качи тя. Аз не виждам проблем в това. Ако си популярен по някакъв начин и ти снимат детето на улицата, а после излезе в някой вестник или списание е същото като да си направиш селфи с него, което да качиш. Споделям снимки на децата си, но те са доста подбрани. За мен е по-лошо като непопулярни хора качват снимки, на които децата им са буквално голи, защото това също може да достигне до много хора.

- Доколко е важно за един инфлуенсър да има и ютуб канал, какъвто и ти поддържаш?

- В момента ютуб навлиза много, в световен мащаб е популярен дори колкото инстаграм, двете неща вървят паралелно. Дори да не си бюти влогър, а да качваш влогове как минава денят ти и какво ти се случва на море, на почивка, също са доста актуални. Затова и все по-малко хора гледат телевизия - много по-удобно е да си пуснеш видео в избран от теб момент. Видеата отнемат много време - аз дори имам човек, който ми помага понякога при монтирането, имам и приятел фотограф, който помага - Цветан Игнатовски, Ваня също влиза в тази роля, освен това трябва да инвестираш и в техника.

Ядосвам се на себе си, че нямам повече време да снимам гримове - това, което всъщност е моята работа - по този начин много брандове искат да рекламират с мен. Сега си правя грим студио, в което реално ще имам и място, където ще мога да го правя.

- Защо намаля популярността на фейсбук, ти поддържаш ли профила си там?

- На мен не ми харесва, че там има прекалено негативни коментари, все някой иска да се изкаже - просто, за да обиди друг или с цел да влезе в спор. Не разбирам защо ще си губиш личното време и хубавата енергия, за да спориш с някого онлайн. Обръщам внимание на профила си там, но не е водещ пред инстаграм и ютуб.

- Какви съвети ще дадеш на нашите читатели, като един от най-известните бюти влогъри, за лятото?

- За мен водеща е слънцезащитата и хидратацията - важно е да сме добре предпазени от слънцето. Хубаво е да се знае, че факторът- 15,20, 50 няма значение дали ще хванеш тен или не - има значение дали ще изгориш или не. 15-ти фактор пази по-кратко време от 50-ти - затова е препоръчително да изберем по-висок, за да сме предпазени по-дълго. Разбира се, след излизане от водата трябва да се намажем отново - задължително е да имаме слънцезащитен продукт на плажа. Ако някой много иска да добави нещо към визията си може да сложи един хайлайтър, водоустойчива спирала или мигли косъм по косъм. Всичко друго за мен е малко в повече. За вечер аз много обичам да нося синя спирала, има и хубави очни линии, които са неонови, може просто да си сложиш няколко точици някъде.

Нашият гост

Жени Джаферович е бивша шампионка по плуване, но добива голяма популярност покрай участието си в “Сървайвър”. По-късно участва и в други телевизионни предавания, а днес вече е успешен гримьор, бюти влогър и е сред най-популярните българки в социалната мрежа инстаграм. Със съпруга й Ваня Джеферович имат две деца и са една от най-обичаните звездни двойки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица