Жени Костадинова – 20 години с Ванга

Жени Костадинова с почетния знак на Фондация Ванга.

На пазара е най-новата книга на изследователката „И остави Ванга следа...”

Изминаха 21 години от кончината на забележителната българска пророчица Ванга. През този период бяха публикувани стотици статии, интервюта, спомени, излязоха десетки книги, направиха се няколко филма за живота ѝ. Множество автори се занимаваха с темата, но в продължение на 20 години най-безпристрастният и задълбочен изследовател на Ванга е журналистката и писателка Жени Костадинова, която неусетно, без предварителен замисъл, превръща тази тема в орис на своя творчески път. Проникването в личността и делото на пророчицата, събирането на свидетелствата за нея, отзвукът на предсказанията ѝ у нас и по света – цялата тази амалгама от словесни и визуални документи съставляват съдържанието и посланията в 4-те книги и 4-те албума, сътворени от Жени Костадинова. Едно забележително като обем, съдържание и полиграфско изпълнение мемоарно богатство!

Само преди два месеца излезе най-новата й книга "И остави Ванга следа..." (фондация „Ванга”, изд. „Озарение”, 2017). Премиерата на изящния том съвпадна с юбилейната вечер „Жени Костадинова – 20 години с Ванга”. Събитието се водеше от журналистката Мария Дамянова и привлече в Сити Марк Арт Център над 200 почитатели на Ванга – сред тях бяха известни имена от културния и политически елит.

Акад. Светлин Русев връчи на Жени Костадинова Почетен знак на фондация „Ванга”, отбелязвайки: „И стави Ванга следа...” не е обикновена книга. На нея можем да се доверим, но и да преотрием Ванга, както и божественото пространство, което обитаваше нейната святост. Ванга беше живото потвърждение за невидимия живот, за единството на света отсам и отвъд. Нейната вселенска мисия беше извън каноничните правила, тя беше извисен дух!”

За дългогодишната изследователска и творческа работа на Жени Костадинова говориха Иван Гранитски, Юлия Дивизиева, Петко Колев, Валентин Марков, д-р Константин Златев.

В официалното послание, което Любомир Левчев изпрати до юбилейната вечер, се казва: „Скъпа Жени, преди повече от 20 години споделих с теб за моето общуване с Ванга. Без това да бъде някаква твоя цел, ти постепенно се превърна в ерудиран изследовател на цялостния образ на тази феноменална българка, която се опитваше да върне вярата на хората. Ванга повтаряше често: „Българите не вярват в Бога и в единението, затова се мъчат и страдат!” За себе си мога да кажа, че тя ми е спасявала поне веднъж живота, и много пъти – надеждата. И аз никога няма да забравя последната си среща с нея, когато я попитах за бъдещето, тя ми отговори: „Любчо, парите сменят своето място! Пази се, не стой на пътя им.” Има ли по-точна и ясна диагноза за това, което се случва и днес? Може би това беше нейната магия: да изпълни най-обикновени думи с необикновено съдържание. Живеем в непредсказуемо време. Обитаваме виртуално пространство и утопиите ни стават все по-необходими. Но за да продължим напред, нека следваме заветите на такива уникални личности като Ванга. Затова се възхищавам на твоята всеотдайност в търсенето на свидетелства за нейния живот и предсказания. Ти си автор, който не натрапва себе си, а оставя читателя сам да открие Ванга.”

„И остави Ванга следа...” е събрала нови 33 разказа от първо лице за непреходната лечителска и ясновидска дарба на Ванга, в които се акцентира на истината, а не на сензацията. Нейното наследство е неоценимо, а нейната изследователка не просто събира златните зърна на едно ново, задминало времето си познание. Жени Костадинова съумя чрез поредица от трудове на професионално ниво да формулира същностната природа на тази изключителна българка: „Ванга беше Въпрос! Въпрос, отправен от Мирозданието, от високата божествена кула на съвестта – там, където живее душата и общува с Твореца. Ванга беше дошла, за да държи будни сърцата ни за Любовта, душите ни за Вярата и умовете ни за Истината.”

Чрез книгите на Жени Костадинова се получава завихряне на едно ново енергийно поле на дебат за обяснение на необяснимо – пророчествата и заветите на Ванга прекрачиха в новото хилядолетие и тяхната сила видимо се увеличи. Въпреки технологичната информираност и бумът на интернет, много от свърхестестените човешки възможности остават неразгадани и в 21 век. Свойствата на духовната и психическата енергия не са изучени. А точно в техните безгранични коридори е пътувала душата на Ванга и е намирала своя и наш морален и екзистенциален ориентир.

Музикалните акценти в програмата бяха съобразени с любими на Ванга песни и арии („Чучулига” на Глинка и ария на от оп. „Мария Десислава от Паршкев Хаджиев), изпълнени от Калина Томова (сопрано) и Калина Николова (пиано). А финалът на вечерта увенча славата на Ванга чрез песента на Илия Луков „Рупите – земя загадка”.

В посланието си до аудиторията Жени Костадинова обобщи: „Да пиша за Ванга е ПЪТ, който не аз избрах – той мен избра. От далечната 1996 г., когато пророчицата се пресели в Невидимия свят, а аз тръгнах да събирам спомените на свидетелите за нея (по покана на Н. Кицевски от изд. Труд) – до днес, вече 20 години вървя по този съдбовен път. И честно казано – дори да искам да свия от него в друга посока, той ме завръща отново и отново, и с още по-дълбоко осъзнаване и степен на виждане, с ново осмисляне и по-силно смирение и отговорност, ме кара да вървя и преоткривам Пророкът Ванга. Това е необикновен път! Път към една Личност – ВСЕЛЕНА. Често ме питат колеги журналисти: не е ли казано вече всичко за Ванга? Какво още има, че продължаваш да пишеш? Има! И то много! Ванга тепърва ще я откриваме и проумяваме, ще прозираме дълбоката мистерия, свързана с нейното идване и проявление. Вече няма нужда да доказваме с книги и свидетелски показания, че Ванга е Голям пророк. Пророкът на 20-ти век. Световен пророк!

Моят поглед към Ванга е отправен вече от друг етаж на мисълта и проникновението. Задавам въпроса: успяхме ли да прозрем КОЯ беше Ванга и какво ни донесе? Защо беше изпратена сред нас, българите? Разбрахме ли я, отдадохме ли ѝ своята почит и благодарност?

Отговорът ми на този въпрос е само маркиран в последната ми книга и той гласи: Ванга Беше и Е Глас от Високото, от божествената кула на съвестта, там, където живее душата и общува с Бога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура